Обратно към категорията

865 са имениците днес в Ямбол

Добавено на: 11.11.2020 16:26
   

На 11 ноември православните християни почитат паметта на Свети Мина, считан за покровител на семейството, пазител на сираците и бездомните. Светецът помага на бездетните съпрузи да се сдобият с наследник. Войниците също очакват благодатна закрила, защото в първите векове на християнството самият светец е бил прочут и смел воин. Той бил египтянин, служил в римската войска в Котуанската област през IIIIV век.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога.

По това време император Диоклетиан издал указ да бъдат убивани всички християни, които не се покланят на идолите.

Веднъж в града било устроено шумно тържество в чест на езическите божества. Отшелникът Мина, който изповядвал християнската вяра, слязъл в града и започнал да разобличава самозабравилите се езичници. В отговор бил арестуван и посечен заради вярата си. Останките на светеца били пренесени в родния му град Александрия, където вярващите ги погребали с почести. На мястото била построена църква, посветена на мъченика, в която ставали многобройни чудеса.

На този ден Българската православна църква почита също паметта на Свети Виктор и на Свети Викентий.

Виктор бил войник при император Антонин Пий в Италия, който преследвал християните. Виктор отказал да принесе задължителната жертва на боговете и бил подложен на мъчения, но ги преминал невредим. При всички жестоки мъчения, на които бил подложен Виктор, присъствала младата християнка Стефанида. Тя видяла слизащите от небето венци - за него и за нея, започнала да слави подвига на мъченика и заедно били наказани с мъченическа смърт.

Викентий бил дякон във Валенсия, Испания, при император Диоклетиан. Пострадал за вярата си и бил мъченически убит.

В народния календар денят бележи средата на т.нар. „Вълчи празници“ - времето от Архангеловден до Коледни заговезни. В миналото в този период хората спазвали различни забрани, за да не слизат вълците близо до селището и да не нападат стадата им.

Имен ден в Ямбол днес имат 865 души, от които 560 жени и 305 мъже. Сред дамите най-разпространеното име е Виктория - 282 са жените, които го носят, следвано от Минка – 261, и Мина – 17.

Най-многобройни са господата на име Виктор – 156, след това са мъжете, кръстени Минчо – 107, и Минкo – 42.

Да са живи и здрави имениците, с чест и гордост да носят имената си!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!