Обратно към категорията

Африканска чума по свинете отново в ямболско

Добавено на: 28.08.2020 09:05
Снимки: pixabay.com
   

Африканска чума по свинете е регистрирана отново по диви прасета в ямболско преди дни. Два глигана, носители на заразата, са намерени мъртви при обход на ловците в местността „Балабана“ на територията на Държавно горско стопанство – Елхово, показва справка от информационната секция на сайта на Българската агенция по безопасност на храните. Пробите им са потвърдени на 20 август.

Днес е получен сигнал и за намерено мъртво диво прасе на територията на фазанарията в Елхово, съобщи за 999 д-р Стоян Колев от Областната дирекция за безопасност на храните. Пробата му се очаква до дни.

Това са първите случаи за област Ямбол от много време. Последно мъртъв глиган, носител на африканска чума по свинете, беше намерен през април, отново на територията на Държавно горско стопанство – Елхово. Общо положителните проби в област Ямбол при диви прасета от началото на годината са 23.

Областната дирекция за безопасност на храните проведе тази седмица обучения в общините Елхово, Болярово, Тунджа и Стралджа, като отново акцентът беше поставен на мерките за биосигурност при лов. Предвидени са и стимули за ловците, които намерят мъртво или отстрелят диво прасе. Сумата е 100 лева за бройка, припомни д-р Колев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!