Обратно към категорията

Астрномическата обсерватория в Ямбол ще отбележи 52 години от създаването си с посрещане на изгрева в първия пролетен ден

Добавено на: 20.03.2023 12:39
   

В Ямбол на 21 март астрномическата обсерватория ще отбележи 52 години от своето създаване. Служители и любители на астрономията ще посрещнат изгрева на първия пролетен ден на на емблематичния за Ямбол хълм „Боровец".

Рожденният ден на обсерваторията ще бъде отбелязан от ранното утро на 21 март, часове след настъпването на пролетното равноденствие, обясни за БНР директорът на обсерваторията Светлана Кънева:

"Каня всички, които имат възможност, в 6 часа на връх Боровец, в 6,16 е изгревът на Слънцето, да можем да се подготвим и да посрещнем първия ден на пролетното равноденствие. То настъпва в България в 23,24 минути". 

За популаризирането на дейността на обсерваторията са предвидени и още събития. 

"Следобед в 6 часа, в центъра на града, ще има наши ученици и колега, които ще раздават листовки във връзка с пролетното равноденствие, съзвездията, които могат да се видят. 

Предстоят и наблюдения на най-ярките съзвездия. 

"Сега в момента, особено след залеза на Слънцето се вижда много красив Орион, до него е съзездието Голямо куче, в което е звездата Сириус, която е най – ярката звезда на нощното небе", каза още Светлана Кънева. Източник: БНР

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!