Обратно към категорията

БАБХ: Няма доказателства, че подморът на пчелите е свързан с третирането на посеви

Добавено на: 03.07.2020 15:44
   

Само един сигнал за подмор на пчели е получен от началото на годината в Областна дирекция „Земеделие“ в Ямбол, съобщават от агенцията за безопасност на храните. Сигналът е за село Овчи кладенец, община Тунджа, за извършване на нерегламентирано третиране на посев от слънчоглед и подмор на пчели. Проверката е установила, че третирането е извършено с хербицид, разрешен за употреба при слънчоглед и с листен тор. Представено е уведомително писмо за третирането, но не е спазен срокът за уведомяване и не е изпратен SMS на пчеларите. Пробата от пчели не е изпратена, защото собственикът на пчелина не желае да заплати сумата. При преглед на следващия ден е установено, че пчелинът е в добро състояние.

Акт за административно нарушение е издаден на стопанин на посеви с рапица от село Караново, община нова Загора. Установено е пръскане на рапица в цъфтеж с наземна техника без уведомително писмо, не са уведомени предварително пчеларите.

От началото на годината до момента в Областни дирекции „Земеделие“ (ОДЗ) и Областни дирекции по безопасност на храните са постъпили общо 38 сигнали свързани с опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне. Постъпилите сигнали са от районите на Бургас, Добрич, Плевен, Русе, Сливен, Разград, Варна, Хасково и Ямбол. 11 от тях са оттеглени.

Извършени са общо 27 проверки по подадените сигнали, като от тях 13 са проверки по заповед на директора на ОДЗ за свикване на комисията по Закона за пчеларството. Взети са 11 проби от пчели и 12 проби от растителност за лабораторни анализи, от които две не са изпратени в лабораторията, тъй като не са изпратени съответните проби от пчели за анализ. Констатациите навсякъде са, че не може да бъде направена следствена връзка между употребата на продукти за растителна защита на конкретните площи и смъртността на пчелите.

Снимката е илюстративна


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!