Обратно към категорията

"Бабинден" в населените места в община Тунджа (снимки)

Добавено на: 23.01.2020 14:11
   

За поредна година тунджанските села отбелязаха 21 януари - Ден на родилната помощ, известен в народния календар като „Бабинден“.

На хубавите тържества, организирани от читалища и пенсионерски клубове, бяха пресъздадени обичаи, свързани с празника. Радостен е факта, че присъстваха много деца и ученици, за да се запознаят с обичая „поливане на ръцете на бабата“, за да я има приемствеността, за да се запазят старите наричания и традиции.

В с. Голям манастир празникът се състоя в пенсионерския клуб на селото, където жените показаха ритуала „Бабуване“, с пожелания за здраве, дълголетие, здраве и всички баби да се радват на внуци и правнуци.

В с. Ботево членове на Народно читалище „Христо Ботев-1928“ посетиха здравната служба в селото, а ученици от Основно училище „Христо Ботев” поздравиха акушерката Маргарита Николова със стихотворения. Секретарят на читалището също поздрави присъстващите с пожелания за здраве, благополучие и да се раждат повече бебета през новата година. В с. Ботево ритуала „поливане“ бе извършен от най-младата булка, Василка Стефанова - майка на малкия Иван. Самодейки от Групата за автентичен фолклор се включиха в празника със свои изпълнения.

В с. Кукорево самодейците от Народно читалище „Виделина-1928” и Пенсионерски клуб „Надежда” празнуваха заедно Бабинден с много музика, песни, танци, смях, забавни игри. Читалищният секретар поздрави всички баби и короняса сред всички присъстващи баби „Мисис супер баба 2020” – Стоя Димитрова, която получи корона, диплома и правилник на бабата. Празникът продължи с пожелания за здраве и дълголетие.

В Деня на родилната жителите на с. Тенево изказаха благодарност към д-р Бабурова и нейният екип от здравна служба – Тенево за грижите към децата и техните майки.

Тази година „Бабинден“ в клуб „Дълголетие", с. Дражево, започна с посещение на ученици от училището, които станаха свидетели на обичая, в който благодарни невести посещават бабата, за да й полеят вода и да я дарят с благодарност, че им помогнала да добият своите рожби.

Вълнуващи бяха и проявите в Пенсионерските клубове в селата Чарган, Роза - на които гостуваха безмерци, Генерал Инзово, Бояджик, Овчи кладенец и още много населени места от община „Тунджа“.

На празниците по повод „Бабинден“ тунджанските села отново бяха огласени с песни и танци на самодейците. Редом с ведрото настроение, те носеха и надеждата, че хубавите обичаи ще се съхранят и предават на поколенията.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!