Обратно към категорията

Беседа в православен храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол

Добавено на: 20.11.2021 16:40
   

По повод Деня на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж богословът проф. Ангел Кръстев, преподавател в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, изнесе беседа „Църквата и семейството“ в храм „Св. Николай Чудотворец“. В църквата присъстваха много млади хора, както и няколко семейства.

Организатори на събитието са Община Ямбол и Ямболска духовна околия на Сливенската епархия.

Богословът припомни езическата структура на семейството при старите българи и славяните, говори за полигамията, полиандрията, снохачеството при езичниците, които са забранени от християнството, за раждането и възпитанието на добри деца от добротелни и благородни родители.

Проф. Ангел Кръстев оприличи семейството на домашен храм, а връзката между мъжа и жената в брака оприличи на тази между Христос и Църквата. „Съпрузите трябва да приемат другия със слабостите му, да го обичат с тях,“ каза той и уточни, че бракът е изпитание, но съпрузите трябва да имат общи ценности и цели.

Накрая Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, благодари на Община Ямбол за подкрепата и на проф. Ангел Кръстев за поучителната беседа, а след това се обърна към присъстващите младежи с пожелание да идват на църква не само на празници, да се изповядват и да се причестяват.

Архимандрит Димитрий подари на присъстващите православен катехизис, евангелие за деца, книги за православното богослужение, тайнства и обичаи.

В 9:00 часа на 21 ноември, неделя, е началото на празничната Света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ – Ямбол. Събитието ще бъде излъчено онлайн на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!