Обратно към категорията

В Безистена ще бъде представена книга за ямболски преселници

Добавено на: 09.11.2022 10:51
   

В 17:30 часа на 11 ноември, петък, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ д-р Галя Грозданова-Радева ще представи новата си книга „Старите българи: преселниците в Нова Камена“.
Творбата представя резултатите от теренното изследване на българските преселници от с. Камена, Тулчанска област, Румъния, след завръщането им в границите на България. Една част от преселническите родове са от Ямболския регион.
Преселниците от Северна Добруджа не са били обект на научен интерес и изследване от страна на българските изследователи на музикален фолклор до този момент.
Книгата е разделена на три части. Първата представя историческия контекст, съдбата и живота на севернодобруджанските българи преди преселването им в България. Втората част представлява съхранените традиции на преселниците – обичаи, обреди, празници и музиката, свързана с тях – песни и инструментални мелодии. Третата разглежда художествената самодейност като форма на нов живот. Направен е обзор на художествените състави, колективи, групи и кръжоци, и учебно-възпитателната работа, провеждана с тях.
Читателите на „Старите българи: преселниците в Нова Камена“ ще намерят в книгата богат песенен и снимков материал.
Галя Грозданова-Радева е доктор по „Музикознание, музикално и танцово изкуство“, преподавател в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Автор е на книгата „Фолклорно пеене: модели на усвояване“ (2018 г.) и на сборника „Фолклорни диагонали. Песни за соло глас със съпровод на пиано“ (2017 г.).


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!