Обратно към категорията

Безплатни тестове за Хепатит С организират в Ямбол и Сливен

Добавено на: 03.07.2020 14:19
   

Сдружение „Айвър“, партньор на НЧ „Умение-2003“ - Ямбол в Гражданско обединение „Равни БГ“, организира безплатни тестове за хепатит С в цялата страна в месеца на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Изследвания съвсем безплатно можете да си направите в пет медицински лаборатории в Ямбол и Сливен, съобщиха от читалището.

В Ямбол от понеделник до петък в часовете от 8 до 16 часа можете да си направите безплатни изследвания в лабораторията на ул. „Хан Тервел“ 25, а освен в делничните дни и в събота от 7 до 13 часа правят тестове и в лабораторията на ул. „Георги Сава Раковски“ 52 до Първа поликлиника.

В Сливен лабораториите, които подкрепят акцията на „Айвър“ са на ул. „Криволак“ 7, в медицински център „Проф. д-р Белинов“ и във Военна болница.

Хепатит C e изключително опасно заболяване. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Той е и сред основния причинител на рак на черния дроб.

У нас лечението е безплатно за всички здравноосигурени пациенти без оглед тежестта на тяхната фиброза (увреждането на черния дроб) и има специална процедура, по която то се отпуска от Националната здравноосигурителна каса, посочват от „Айвър“.

Статистиката в България показва, че сред рисковите групи са най-вече хората на възраст над 54 години, особено тези, които са имали в миналото някаква кръвна манипулация или операция. На второ място лицата с повишени чернодробни ензими. В списъка попадат още претърпелите кръвопреливане или трансплантация преди 1992 година.

Препоръчително е да се изследват и пациенти на хемодиализа, както и хора с чести зъболекарски или други медицински манипулации. При употреба на инжекционно/интраназално наркотични вещества, дори и да е било само веднъж, прегледът също е наложителен.

Татуировките, козметичните процедури като маникюр, педикюр, поставяне на обеци, филъри също крият риск, макар и минимален.

Сред рисковите групи са и медицинският персонал, работещ с кръв и кръвни продукти, хората, които използват или са използвали венозни наркотици, които практикуват необезопасен секс, бивши и настоящи затворници и др.

Макар хепатит С да се предава основно по кръвен път, съществува минимален риск от инфектиране при порязване или използване на едни и същи тоалетни принадлежности (четки за зъби, самобръсначки и др).

За да си направите безплатния тест, е достатъчно само да посетите лабораториите, изброени по-горе и да кажете, че искате да се тествате по програма „Айвър“, като не забравите да си поискате и картонче с резултатите. Освен безплатни, тестовете са и напълно анонимни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!