Обратно към категорията

Бившият кмет на Ямбол вкара в съдебен парадокс собственици на имоти

Добавено на: 06.11.2019 18:10
   

Собственици на имоти, построени върху общинска земя, влязоха в съдебен парадокс, заради бившия кмет на Ямбол Георги Славов. Семейство, което притежава втория етаж от сградите на ул. „Мраморно море“ 39-39А, плати на общината миналата година определената му от оценителите и впоследствие от Общинския съвет цена от 12 240 лв. без ДДС, за да придобие собственост върху терена от 441 квадратни метра около жилището си. С решение на Административен съд-Ямбол от 4 ноември т.г. обаче заповедта на Георги Славов за продажбата е отменена.

Причината за съдебния спор е, че теренът не е изцяло общински, половината от него е собственост на жена на Ямбол, която притежава и първия етаж от жилището. А продажбата на имот на трето лице е недопустима без съгласието на съсобственика, категорични са магистратите.

Съсобственичката в действителност е била уведомена, че съседите й са подали заявление за купуване на терена около сградата. Самата тя също е подала две заявления за неговото закупуване, първото от които е от март 2018 г., а второто – от месец май с.г.. На следващия месец, обаче, Славов внася предложение в Общинския съвет имотът да се продаде на първоначалните заявители, като премълчава факта, че имотът е съсобствен и вторият собственик също има желание да го купи. През юли 2018 г. кметът подписва и заповедта за продажбата на имота, която сега е отменена от Административния съд.

В случая е било необходимо първо да се проведе процедура за прекратяването на съсобствеността между общината и частната съсобственичка (чрез предвидените способи -делба, продажба на частта на общината, откупуване частта на физическото лице или замяна).Единствено при отказ на съсобственичката да закупи общинската идеална част от имота кметът може да го продаде на трети лица, заключават магистратите.

Оттук следват и допълнителни проблеми. Общината вече е осъдена да плати съдебните разноски на жалбоподателката, които са в размер на 600 лева, но при всички случаи ще трябва да върне и получените от семейството пари за незаконната продажба. А дали и те няма да заведат дело за пропуснати ползи – времето ще покаже.

Екип на 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!