Обратно към категорията

Близо 1900 души ще са ангажирани в СИК в Ямбол

Добавено на: 24.08.2022 11:41
   

Повече хора ще са ангажирани на предстоящите парламентарни избори в секционните комисии в област Ямбол. 1834 са засега местата в общо 228 избирателни секции в петте общини. Броят им обаче може да стигне и 1900 след образуването на допълнителните секции в лечебните заведения, местата за задържане и за гласуване с подвижна избирателна кутия.
С по един човек е увеличен съставът на комисиите в селата Вълчи извор, Горска поляна, Камен връх, Дъбово, Оман, Денница, Златиница, Крайново, Странджа, както и в общата секционна комисия за Ситово и Иглика, съгласно решението на Районната избирателна комисия. Девет души ще бъдат назначени отново във втора секция в Болярово, в останалите секции членовете ще бъдат седем. Така общо членовете на СИК ще бъдат 142-ма, с десет повече от последните избори през ноември 2021 г., когато гласувахме за президент и вицепрезидент. Спазени са указанията на ЦИК броят на членовете да е нечетно число.
Съставите на комисиите бяха определени между партиите и коалициите по време на консултации при кмета на община Болярово Христо Христов на 23 август.
На 25 август са насрочени консултации при кмета на Ямбол, където за общо 101 секции са определени 887 места, с 2 повече от предходните избори.
На същата дата са и консултациите в община Стралджа, където местата са увеличени с 3 – по едно за селата Богорово, Леярово и Правдино, за да се спази изискването за нечетния брой на членовете на комисията.
Пак в четвъртък са насрочени консултации и в община Тунджа. Там промените засягат само 6-та секция в Бояджик, като броят име е намален с двама души, тъй като броят на избирателите е намалял на 490.
Вчера се проведоха и консултациите в Елхово. Това е единствената община, в която няма увеличение на броя на членовете на секционните избирателни комисии.
Секционните избирателни комисии трябва да бъдат назначени до 6 септември, а състава на ПСИК за избиратели с трайни увреждания не по-късно от 21 септември.
17 септември е срокът, в който избиратели с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия.
Гласуването в страната се извършва по постоянен адрес, който е вписан в личната карта и по който избирателите се включват в избирателните списъци.
Когато избирателят има регистрация по настоящ адрес в населено място, различно от постоянния адрес, той може да подаде заявление за гласуване по настоящ адрес в срок до 17 септември и да гласува по настоящ адрес.
Избирател, подал заявление и вписан в избирателен списък за гласуване по настоящ адрес на проведените през 2021 г. избори, трябва да подаде ново заявление за гласуване по настоящ адрес за изборите на 2 октомври 2022 г., ако иска отново да гласува по настоящия си адрес, съобщават от ЦИК.
Искането за гласуване по настоящ адрес, различен от постоянния, се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник, където гражданинът планира да гласува.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!