Обратно към категорията

Фолклорният фестивал „От Цветница до Гергьовден“ събра над 300 участници в село Генерал Инзово

Добавено на: 17.04.2022 16:14
Снимки: Величко Димитров, БТА
   

Над 300 изпълнители на български фолклор събра днешният фестивал „От Цветница до Гергьовден“ в ямболското село Генерал Инзово. В него участваха 24 певчески и танцови състава, както и индивидуални изпълнители от Ямболско и Сливенско. По традиция фолклорният празник е в парка в селото, но поради дъжда днес се състоя на сцената на местното читалище „Никола Вапцаров“.

Фестивалът представя и има за цел да съхрани характерните народни песни, танци, обреди и обичаи, които се изпълняват в периода между двата големи християнски празника - Цветница и Гергьовден. На сцената се изявиха участници на различна възраст, като от най-малките до най-големите имаше около 70 години разлика.

„Предаван векове наред, фолклорът е част от нашите устои. Ние, българите, можем само да се гордеем, че достолепието му впечатлява целия свят. Този празник зарежда с оптимизъм и настроение, така потребни в напрегнатото време, в което живеем“, обърна се към участниците кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

Фолклорният празник, който отбеляза 22-рото си издание, е възобновен след две години прекъсване заради пандемията от COVID-19. Негови организатори са община Тунджа, кметството и читалището в селото.

Тазгодишният фестивал е и част от празничната програма за отбелязване на 35-ата годишнина на общината. През 1987 г. в самостоятелна административно-териториална единица в Ямболско са обединени 44 села.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!