Обратно към категорията

Честваме 113 години от обявяването на Независимостта на България

Добавено на: 22.09.2021 08:32
   

Уважаеми съграждани,

скъпи жители на община Болярово,

днес България празнува 113 години от обявяването на Независимостта на Родината ни.

С Манифеста, съставен от тогавашния министър-председател Александър Малинов, подписан от всички министри и обявен пред народа на 22 септември 1908 г. от цар Фердинанд I, българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена й от несправедливия Берлински договор.

Александър Малинов казва, че обявяването на Независимостта е едно чисто българско дело, продиктувано от български чувства и интереси. С този акт тогавашните български политици изпълняват заветите на предците ни. Трябва да помним, че пътят към историческия 22 септември 1908 г. е предначертан от участниците в борбите за църковна независимост, като Курти Дражев, от герои като Никола Узуна, Стефан Караджа и Индже войвода, от следовниците на Васил Левски и Любен Каравелов - създатели на Българския революционен комитет, от хиляди смели българи - храбреци и мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците в Руско-турската война, от създателите на Търновската конституция...

Българската независимост минава през формулирания от Апостола на свободата национален идеал, който остава актуален и до днес – „Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили!“

Празникът на българската независимост събира в себе си усилията на достойни българи, които в името на този идеал дръзват да нарушат международния ред и да обявят Съединението на Княжество България и Източна Румелия, а след това с оръжие да защитят този акт по време на Сръбско-българската война.

И по време на Съединението, и тогава, когато е обявена българската Независимост, тогавашните политици показват едно забележително единство и пред своя народ, и в тежките дипломатически преговори, че понятия като „обща кауза”, като „национално единство” могат да бъдат и действена политика.

И тук е мястото да изразя своята благодарност към всички вас, към представителите на различните политически сили в Болярово, към общинските съветници, че имаме пълно единство при вземането на решения за съдбата и бъдещето на нашия роден край.

Нека с поклон да си спомним за дедите ни, за онези, чиито усилия доведоха България до национална, политическа и държавна свобода и да бъдем достойни продължители на тяхното родолюбиво дело!

Като финал, ще повторя казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”

Честит празник!

Христо Христов,

кмет на община Болярово


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!