Обратно към категорията

Да възстановим заедно още един от символите на Ямбол! Община Ямбол започва дарителска кампания за Брънековата къща

Добавено на: 07.02.2023 14:05
   

Oбщина Ямбол започва нова дарителска кампания за възстановяването на още един от символите на нашия град - емблематичната Брънекова къща. Освен, че е паметник на културата, сградата е знаково място за нашия град. Припомняме, че преди малко повече от година тя беше закупена от Община Ямбол.

В публично допитване чрез официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук се включиха 7000 души, от които 92% (6440 души) реагираха положително за покупката на имота.

Повече от 20 години знаковата в архитектурно отношение къща беше изоставена. Малко са сградите в града, които и до ден днешен съхраняват неговата памет. Брънековата къща е част от културното наследство на Ямбол и важна част от историята му.

Тя е построена около 1908 година, когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол. Къщата има влияние както от тревненската архитектура, така и от сецесиона в алпийски стил.

Синовете на адвокат Петър Брънеков - Тотю и Любен, са с голям принос за развитието на Ямбол. Те са редактори на вестник „Тракиец“ с Лео Коен и Кирил Кръстев. Тотю Брънеков въвежда пътеписа като жанр в ямболската преса. Братята са и първите, които пишат на спортни теми във вестника.

Брънекови са в ръководството на Юношеския туристически съюз „Тунджа“, участват и в основаването на Археологическо дружество „Диана“.

По археологията се увлича особено по-малкият брат - Любен. През 1935 г. Тотю Брънеков измисля девиза на Ямбол – „Ида от древността, отивам в бъдещето“, прави и проект за герб на Ямбол.

Любен Брънеков е сред обществениците, които основават Гражданския комитет за минералната вода и е определен на първия етап от дейността му да води разговорите с Общината.

След 1944 година на първия етаж на техния дом се помещават магазини, през 80-те години на миналия век има и цех на ТПК „Недялко Царев“.

Всички, който желаят да подкрепят новата кауза на Община Ямбол, могат да направят дарение на следната банкова сметка:

Получател: Община Ямбол

BG13SOMB9130 8424 4203 44

Код за вид плащане: 44 51 00

Код за вид плащане за дарения от чужбина: 44 52 00

С пояснение: дарение - ремонт на Брънековата къща

BIC: SOMBBGSF

„Общинска банка" АД – Клон Ямбол

Имате възможност да подкрепите кампанията и с банков превод от касите на ИЗИПЕЙ или с интернет плащане през ИПЕЙ. Необходимо е да предоставите или напишете следната банкова сметка: BG13SOMB91308424420344, основание за плащане: дарение - ремонт на Брънековата къща.

Всички дарители ще бъда обявени и изписани на информационната табела след нейното възстановяване.

Към днешна дата даренията са в размер на 16 500 лв. Имената на дарителите се обявяват в сайта на Община Ямбол:

https://yambol.bg/uploads/32BCD6A29A539D2AC6C634890F3D6AFF


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!