Обратно към категорията

Ден на отворени врати във войскови район „Кабиле“ за професионалния празник на Сухопътни войски

Добавено на: 16.11.2022 12:23
   

В навечерието на 19 ноември – Празника на Сухопътни войски, 42-ри механизиран батальон организира инициативи за отбелязване на бележитата дата на най-многочисления род войски от въоръжените ни сили. В акция за почистване на войнишки паметници военнослужещите посетиха паметни места за почит и бойна слава в област Ямбол. Предстои показ на основни образци въоръжение и техника, който ще се проведе утре, 17.11.2022 г., от 10.00ч., в район Кабиле.

Личен състав от военното формирование реализира родолюбивата инициатива за почистване и освежаване паметниците на загиналите във войните за освобождение на България, със съдействието на кметове и кметски наместници на населените места. В навечерието на бойния празник акцията приключи в село Воденичане, където е един от 107-те регистрирани войнишки паметници в област Ямбол, оставащи за идните поколения, за да увековечат героичния път и саможертва на българския войн.

В очакване на празника батальонът подготвя и поредната си среща с жители и гости на областния град. В рамките на Деня на отворените врати, на специално развърнати места, посетителите ще имат възможността да видят отблизо МТЛБ на пехотата, 120-милиметрова минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, противотанкова гранатохвъргачка СПГ– 9, Противотанков управляем ракетен комплекс „Фагот”, зенитна установка „ЗУ-23-2 (КОМ)”, тактическа екипировка, леко стрелково оръжие – пистолет „Макаров”, автомат „Калашников” АК-47, лека картечница ПК и ръчна противотанкова гранатохвъргачка РПГ-7В, снайпер 7,62 мм „Хеклер и Кох”. Празничната атмосфера ще се допълва от военни маршове, химна на Втора механизирана бригада, от състава но която е военното формирование, както и емблематични песни за армията ни и нейните бойни успехи.

По традиция Сухопътните войски честват всяка година своя боен празник на 19 ноември. Тази година той съвпада с отбелязването на 137 години от Сръбско-българската война и славната победа на Българската войска в нея.

Денят 19 ноември е определен за Празник на Сухопътните войски с Решение на Министерския съвет на Република България № 477 от 16 ноември 1992 г. и заповед на Министъра на отбраната № 478 от 18 ноември 1992г.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!