Обратно към категорията

Девет спектакъла ще бъдат представени на 23-ия Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ в Ямбол

Добавено на: 11.05.2023 12:10
   

Девет спектакъла ще бъдат представени на 23-ия Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“, който ще се състои от 29 май до 1 юни Ямбол. Програмата в четирите фестивални дни е наситена със спектакли на сцена, улични постановки, куклено шествие, конкурси и награди. Това съобщи на пресконференция Елена Дойчева, директор на ямболския Държавен куклен театър (ДКТ) „Георги Митев – Жоро“, които са основни организатори на фестивала.

Фестивалът ще бъде открит на 29 май с пъстро шествие с участието на куклени актьори и деца. На официална церемония пред сградата на театъра ще бъдат връчени наградите от съпътстващия конкурс за написване на нова куклено-театрална пиеса. Ще бъде представен и новият сборник „Приказна фиеста“, който е специално издание на фестивала. 

„Литературният конкурс се провежда за 11-и път и е единственият по рода си в страната. Сборникът е и най-голямата заслуга на нашия театър по отношение на съхранение и разпространение на българската драматургия за куклен театър“, подчерта Елена Дойчева. 

За съжаление тази година фестивалът няма да е с международно участие поради липсата на редовен държавен бюджет и достатъчно финансиране, каза още директорът на театъра и допълни: „Миналата и тази година положението е доста критично. В това време е героизъм, че успяваме да направим фестивала, който не бива да спира. Прекъсне ли се, докато се възстанови минава много време“.

В конкурсната програма са включени: „Незнайко в слънчевия град“ на ДКТ – Пловдив; „Мисия спящата красавица“ на ДКТ – Бургас; „Бременските музиканти“ на ДКТ – Търговище; „Принцесата и скъсаните обувки“ на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София; „Том Сойер“ на ДКТ – Русе; „Огнивото“ на ДКТ – Габрово; „Вселената на Кристофър“ на ДКТ – Сливен; „Златното ключе“ на ДКТ – Ямбол; „Пакостникът“ на ДКТ – Хасково. 

Журито е в състав театроведът Богдана Костуркова, проф. д-р Катерина Илкова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, театроведът и режисьор Борислав Петранов, Тинка Николова, която е експерт „Театър и театрален архив“ в Съюза на артистите в България, и Марина Юндже от Турция.

Най-добрият спектакъл ще получи голямата награда на фестивала – статуетката „Играещият човек“ на Георги Чапкънов. Освен това ще бъдат връчени и награди за режисура, сценография, оригинална музика, мъжка и женска роля, актьорски дебют, както и две специални награди – на детското жури и на името на патрона на ямболския куклен театър – Георги Митев – Жоро.

Извън конкурсната част в куклената фиеста ще се включат частни формации от страната – Куклен театър „Мале – мале“, Театър „Арт Ленд“, Куклен театър „Саян“ и Фондация „Музей на приказката“, която гостува за първи път на фестивала.

Националният куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Съюза на артистите в България, общините Ямбол и Тунджа.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!