Обратно към категорията

На днешния църковен празник – Свети Дух, Ямбол отбелязва празника на града

Добавено на: 05.06.2023 07:52
   

На днешния църковен празник – Свети Дух, Ямбол отбелязва празника на града. Денят е определен с решение на Общинския съвет през 1993 година. Поводът тогава е честването на 1700 години от споменаването с писмен източник на името на Ямбол (293 г.).

Празнуването на Свети Дух е свързано със събора при най-старата църква в града "Света Троица", който се отбелязва от 1874 – 1875 година. Всяка година празникът е на различна дата, но винаги в понеделник. Според църковните канони празникът на Светия Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница.

Денят на Ямбол ще започне в 9.00ч. със Света литургия в храма "Света Троица" в квартал "Каргон", където по-късно ще се състои и традиционният народен събор.

В 11.00ч. в залата на Безистена ще започне  тържествената сесия на Общинския съвет Ямбол, на която ще бъдат връчени награди и званията "Почетен гражданин".

Тази година Голямата награда на Ямбол за 2023 г. ще бъде връчена на хореографите Мая и Румен Тодорови. Званието "Почетен гражданин на Ямбол" ще бъде връчено на Сашо Дончев, бизнесмен, предприемач и общественик, и на художника Георги Зайков (посмъртно)

В 17:00 часа ще бъде открита и традиционната изложба за празника на Ямбол "Светлината", организирана от Художествената галерия "Жорж Папазов" – Ямбол. Тази година специален гост ще бъде художникът Тодор Янков. 

Денят на Ямбол ще приключи с концерт на Николина и Мария Чакърдъкови, чиито песни ще бъдат съпроводени от Неврокопския танцов ансамбъл и празнична заря.

Програмата за празника на Ямбол започна още на 29 май с разнообразни събития, фестивали и концерти. Музикантите от  група "Диана Експрес" събраха хиляди на концерт в града на 3 юни. Цигулката на световноизвестния Васко Василев и гласът на Деси Добрева "взривиха" снощи публиката на препълнения с хора площад в два последователни концерта.

Празничните прояви продължават до 17 юни.

На 10 и 11 юни, събота и неделя, в Градски парк ще се проведе Ролерфест, а на 11 юни Йълдъз Ибрахимова ще пристигне в града за концерт с Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол. Празничните дни ще бъдат обогатени и с XXVI Театрални празници „Невена Коканова“


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!