Обратно към категорията

Двама служители на РЗИ-Ямбол са с COVID-19

Добавено на: 12.11.2020 11:29
   

Двама служители от дирекция „Обществено здраве“ в Регионалната здравна инспекция в Ямбол са с положителни резултати за COVID-19. Още двама, които са имали контакт с тях са поставени под карантина, съобщи за 999 директорът на здравната инспекция д-р Лиляна Генчева.

От вчера със заповед на здравния министър е отменен граничният здравен контрол, което е донякъде глътка въздух за служителите в Регионалната здравна инспекция. Но натовареността там е изключително голяма, заради неконтролирано високата заболеваемост от коронавирус в областта.

Само тази седмица (9-11 ноември) са регистрирани нови 175 случая. За предходните две седмици (26 октомври-8 ноември) са установени общо нови 418 случая, което е 365 на 100 000 население. Докато за периода 14 октомври – 30 октомври имаше 168 случая и заболеваемост 143 на 100 000.

Изключително натоварени са и в болниците. В интензивното отделение към момента (10.30 часа на 12 ноември) има само 2 свободни от общо 9 легла. В областната болница „Свети Пантелеймон“ са заети 45 от 52 легла. В частната МБАЛ „Св.Йоан Рилски“ от вчера със заповед на директора на РЗИ леглата са увеличени на 18, но 17 от тях вече са заети. В елховската болница, където работят само по клиничната пътека за пневмонии, причинени от COVID-19, са заети 4 от общо 15 легла.

Сред заразените с коронавирус са и лекари, и медицински специалисти, и хора с различни професии в различни институции – прокурор, адвокат, ВиК-инкасатор, експерти от дирекция „Бюро по труда“, хора от частния бизнес...

Особено тревожна е ситуацията и с учителите. В 5 детски градини в Ямбол са поставени 8 групи под карантина, заради заразени учители. Под карантина е и една група в детската градина в село Кабиле. В Стралджа е затворена Детска градина „Здравец“, също, заради заразени сред персонала.

Общо 908 деца в момента са под карантина, 590 са хората на домашно лечение.

Гимназистите от днес се връщат в класните стаи, но в случай, че директорът на учебното заведение съобщи за 15 % отсъстващи вследствие на симптоми за коронавирус, то ще бъде отново затворено. Засега затворено за още 2 седмици остава средно училище „П.К.Яворов“ в Стралджа, където има много учители с положителни резултати за COVID-19. Под карантина е и един клас в Обединено училище „Д-р Петър Берон“ в Ямбол.

Неблагоприятна е и тенденцията със смъртността сред заразени с коронавирус в ямболско. Починалите вече са 40, като четирима от тях са починали през периода 6-11 ноември. Те са мъже на 64, 82 и 85 години и жена на 68 години.

Директорът на Регионална здравна инспекция д-р Лиляна Генчева отново отправи апел към всички да спазваме стриктно противоепидемичните мерки и да бъдем отговорни към собственото си и към здравето на близките си и другите хора. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!