Обратно към категорията

Двудневни чествания, посветени на Жельо Войвода, ще има в ямболското село Маломир

Добавено на: 23.06.2022 11:12
   

Двудневни чествания, посветени на 129 години от смъртта на дядо Жельо Войвода, ще се състоят в ямболското село Маломир. Това съобщи на брифинг заместник-кметът на община Тунджа Татяна Стоева.

Паметта на войводата ще бъде почетена с поднасяне на венци и цветя на гроба му в селото на 24 юни, когато се навършва годишнината. На среща писатели и историци, в същия ден в читалището в Маломир, ще разкажат за живота и делото на легендарния четник. Вечерта на площада в селото фолклорен концерт ще изнесе оркестър "Стара Загора".

Във втория ден (25 юни) честванията ще се продължат с традиционния турнир по народни борби и концерт на народната певица Жечка Сланинкова на площада в селото вечерта.

Според историци, рожденото име на войводата е Жельо Христов Чернев. Той е роден през 1828 г. в Ямбол, а израства в село Карапча (днешното Маломир), където и умира на 64-годишна възраст. През 1867 г. е помощник на Панайот Хитов в неговата чета, където знаменосец е Васил Левски. По време на Априлското въстание Жельо войвода е в Браила, откъдето заминава за Сърбия. С разрешение на руското командване, на 20 август 1877 г. е създадена доброволческата чета на дядо Жельо. Тя първоначално наброява около 300 четници, но се обединява с четата на Панайот Хитов и достигат до хиляда, които действат предимно в Еленския и Котленския Балкан. Дядо Жельо Войвода е награден с кръст за храброст и сребърен медал за участието си в Руско-турската война и в Сръбско-българската война през 1885 г.

Личният печат на Жельо Войвода се съхранява в Регионалния исторически музей в Ямбол. Във фондовете му е и печат на четата на Панайот Хитов.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!