Обратно към категорията

Единадесет куди от детски градини и училища участваха на Детския коледарски празник в Ямбол

Добавено на: 22.12.2022 16:12
   

В Детския коледарски празник – 2022, организиран от Община Ямбол и Общински комплекс – Ямбол, се включиха единадесет куди на танцуващи коледари.

По традиция празникът се провежда в навечерието на фестивал „Ямболски коледарски буенек“ и неговата цел е да бъдат съхранени и предадени традициите на танцуващите коледари в Ямбол.

„Драги коледари, мили деца, уважаеми учители и родители, благодаря Ви, че поддържате уникалната традиция на ямболския коледарски буенек, която отличава нашия град от всички останали населени места в България. Горд съм, че днес пред нас ще се изявят децата, които утре ще играят по улиците на Ямбол, запазвайки вековния обичай на танцуващите ямболски коледари, гледан от хора от цяла България и чужбина, излъчван по всички национални медии,“ каза кметът на община Ямбол Валентин Ревански, който откри Детския коледарски празник.

В проявата участваха коледарските групи „Мечо Пух“ от Детска градина „Щастливо детство“, „Ямболчета - коледарчета“ от ДГ „Валентина“, Детска коледарска група при ДГ „Пролет“, „Каргонче“ при ДГ „Радост“, „Биляна“ от ДГ „Биляна“, „Пламъчета” при ДГ „Пламъче“, „Слънце“ от ДГ „Слънце“, „Маргаритки“ от ДГ „Червената шапчица“, „ Юначета“ от Основно училище „Любен Каравелов“ – Ямбол, „Коледарче“ от ОУ „Йордан Йовков“ и „Коледарче“ от ОУ „Христо Смирненски“.

Децата пяха и танцуваха буенек, наричаха и благославяха, възпроизвеждайки на сцената в зрителната зала на Община Ямбол старите ямболски коледарски традиции.

Всички детски градини получиха коледарска носия – потури, риза, елек, пояс и калпак, изработени от фирма „Яша“ по поръчка на Община Ямбол.

Коледарска група „Ямболчета - коледарчета“ от ДГ „Валентина“ беше избрана да поздрави жителите на Ямбол при откриването на фестивал „Ямболски коледарски буенек“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!