Обратно към категорията

Една малко по-различна история за новия и по-хубав градински мост в Ямбол

   

Една малко по-различна история за новия и по-хубав градински мост в Ямбол

Строително-ремонтните работи по обновяването на основния пешеходен мост към Градския парк на Ямбол  бяха по проект „Ямбол и Одрин – два града на Тунджа“, защитен по програмата за Трансгранично сътрудничество България – Турция. Te     стартираха на 12 март, като размерът на средствата бе 465 494.09 лв. Ремонтът продължи близо 5 месеца и приключи на 11.08.2018 година. 
 
Преди години програмата бе прекъсната от турска страна, вероятно заради гласуваната декларация за признаване на арменския геноцид от Общински съвет- Ямбол.   Декларацията беше приета на 38-то заседание на предишния ОбС, проведено на 28 октомври 2010 г, с гласовете на 28 от общинските съветници като, против се обявиха само двама представители на ДПС.

 Тогава, кмета на Ямбол получи писмо от кмета на Одрин, за това че замразява всякакви взаимоотношения между двата града. Цитиран от Дарик, Г. Славов съобщи, че ще изпрати официално писмо до кмета на Одрин, в което да поясни, че позицията на общинския съвет за геноцида не съвпада с позицията на общинската администрация (кмет, зам.кмет, секретар и т.н). 

Две години по-късно (пред 2012-та) Ямболският Общински съвет отмени решението за приетата Декларация . Отмяната бе остро осъдена от арменската общност в града. Поругаване паметта на милион и половина избити арменци – така, тогава определиха  решението на общинските съветници и кмета  представители на арменската общност в Ямбол. "В Бургас се прие, в Пловдив се прие. Хората си отстояха, те също имаха икономически санкции, а ние променяме решението. Това не мога да разбера. Обидени сме.Това беше голям шамар за арменската общност в Ямбол”, заяви тогава председателя Соня Аршавир. 
 
Припомняме, че искането за отмяната на Декларацията бе продиктувано от това  че бъдещи проекти с Турция ще останат нереализирани. Според вносителите, представители на няколко политически формации, Декларацията изостряла и междусъседските отношения. Дали това са реалните причини или на общинските съветници е бил оказан натиск от страна на кмета или от други, не може да се потвърди. Публична тайна е, че мнозинството в ОбС е контролирано от кмета Г.Славов.

 
ДОКОЛКО ЗАВИСИМИ И ОТ КАКВО/КОГО СА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В ЯМБОЛ
 
 
Факт е, че според ямболските съветници и кмета арменски геноцид не е имало.  

През 2015-та година българския парламент прие декларация за масовото изтребление на арменците. В подкрепа на решението гласуваха 157 народни представители, „против” бяха 36, а „въздържали се” нямаше. С декларацията, 24 април е обявен за ден на възпоменание на жертвите на масовото изтребление на арменците от страна на Османската империя.
 
...но в Ямбол днес си имаме почти нов и визуално красив мост, макар и издействан с големи компромиси на съвестта на кмета и общинските съветници, гласувайки отмяната на Декларацията. 
 
 
"Върнах се в село, ала я нямаше вече общинската гора. Остригали я беха докрай. Секретар-бирникът си беше вдигнал хотел в Студница, кметът си купи трийсет декара лозе в Брястово, горският си направи къща… Само аз останах на гола съвест и половинка пенсия. Скъпо ми се върза, но какво да правиш — съвестта всякога се е купувала по-скъпо и от черния хайвер!"
 
Откъс от разказа на Николай Хайтов "Гола съвест"
 
 
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#24 Иван 31.08.2018 08:03

И още едно допълнение към казаното до тук - градинката с пилона е ненужно голяма и опасна за преминаващите в посока залата горната и част е излязъл почти на средата на естествения път в тази посока , човек ако бърза може и да се спъне ! Опасна е !

 

 

#23 наблюдател 30.08.2018 13:21

на една от снимките ясно се вижда, че белите бетонни плочи, които са отстрани на тухлите са начупени, все едно са удряни с чук отгоре. тухлите са понатрошени тук там и не са на едно ниво. малките тухлички по края са наредени като че ли са бързали. най-вероятно да се изкъртят след снега. скарите за оттичане на водата са слочени неравномерно. бетонът около тях изглежда повреден. като едното нищо ще измислят един ремонт за 200-300 хиляди напролет. и той няма да е по съвместен проект с други градове по реката.


#22 До Страхил 23.08.2018 11:39

Аз ще го похваля. Минах, пръцнах и нито една плочка не мръдна. За снимки ме достраша, че не знам дали издържа на светкавици :)

 

 

#21 Страхил 23.08.2018 10:51

Тъй ли не се намери един да се прежали и да похвали "новия мост"!


#20 hp 23.08.2018 08:02

Изключително грозно творение! Изключително грозни вътрешно хора - кмета и продажниците му! Време е да ги разкараме!!!

 

 

#19 румен 22.08.2018 19:36

Очаквайте скоро да гласуват в общината че е нямало турско робство.


#18 Някой 19.08.2018 15:55

Очаквайте скоро да се гласува от общината Такса за влизане в парка. Всичко е подготвено... ограда, КПП-та на моста. Май липсват ограждения по брега на реката, но това са подробности...

 

 

#17 Армен 18.08.2018 14:02

Политически момент има и то голям. България се наведе на Турция в лицето на кмета г -н Славов, който продаде честта на ямболци и паметта на арменците за 500000 турски лири. Също както направи и с гласувания дълг от 17000000 лв., които няма той да връща на банките а ние, и основната му цел е да открадне една голяма част от тези пари.


#16 Иван 17.08.2018 21:20

Въобще няма да се учудя ако догодина и парка стане "синя зона" и да влезеш в него ще трябва да си плащаш. Тези КПП-та са идеално приложими за това. Колко години плащаме левчета за да влезем в гробищата при починалите ни близки.

 

 

#15 дончо динков добрев от джин 17.08.2018 14:25

тука няма политически момент. паважът е красив макар и недоизкусурен тук там. порталът е грозен и не пасва. елементарно е да се види. политиканстват само безделниците, мързеливите и некадърните. портата е грозна. дано да я префасонират и да махнат тези нескопсани шкафчета и да сложат красиви фенери и осветление.


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!