Обратно към категорията

Емблематични творби на скулпторите Димитър Бойчев и Минчо Огнянов ще бъдат преместени на входно-изходните пътни артерии на Ямбол

Добавено на: 12.10.2022 14:06
   

Експертен художествен съвет при Община Ямбол взе решение за преекспонирането на две скулптурни композиции – „Диана с куче“ на Димитър Бойчев /1924 г. -1993 г./ и пилон от каменни блокове на Минчо Огнянов /1935 г. – 2018 г./.

Монументалната творба „Диана с куче“ на Димитър Бойчев, един от символите на града, се намира пред сградата на „Ловен дом“ – гр. Ямбол. Тя ще бъде преместена на новоизграждащото се кръгово кръстовище пред сградата на „ХЕС“ АД, сключено между улиците „Димитър Благоев“, „Ямболен“ и „Пирин“. Скулптурата ще бъде поставена на постамент, издигащ се край входно-изходната артерия, осъществяваща връзката с гр. Сливен, от който на 23 февруари 2006 г. е била открадната друга скулптурна композиция „Диана с куче“ на Димитър Бойчев. В момента тази скулптура се намира при арх. Антон Бойчев и след като бъде върната на Община Ямбол, ще бъде поставена пред сградата на „Ловен дом“.

Каменният пилон с надписи „Ямбол, Дъбилино, Дианополис, Каби“ и с девиза на гр. Ямбол, на който е изобразен български войн от едната страна и девойка със стомна от другата, в момента се намира на ул. „Чарганско шосе“. Творбата на скулптора Минчо Огнянов ще бъде преместена на входно-изходната пътна артерия на гр. Ямбол, осъществяваща връзката с автомагистрала „Тракия“ и Обходен път – север, водещ до Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.

Мотивите на Експертен художествен съвет при Община Ямбол за преместване на монументите на изявените ямболски скулптори са свързани с това, че са подходящи за по-красив и приветлив облик на оживените входно-изходни пътни артерии на града.

Решението е съгласувано със сектор „Пътна полиция“, КАТ - Ямбол. Снимките са илюстративни.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!