Обратно към категорията

ЕВТАНАЗИРАТ ОЩЕ 40 000 ПРАСЕТА В РУСЕНСКО

   

ЕВТАНАЗИРАТ ОЩЕ 40 000 ПРАСЕТА В РУСЕНСКО

Африканската чума засегна най-голямата индустриална свинеферма в България. Тя се намира в Русенското село Бръшлен. Бедствено положение обявиха и в Област Плевен заради огнищата на заболяването в частни стопанства. Българската агенция по безопасност на храните затяга още повече контрола на фермите с цел да ограничи разпространението на заразата.
 
д-р Александра Митева - началник на отдел „Здравеопазване на животни" в БАБХ: Мерките, които ще бъдат насочени в село Бръшлен в индустриалната ферма, ще са същите както до този момент практикува агенцията. Лабораторно беше потвърдено снощи късно и тази сутрин заповедта вече е факт и заповедта на мерките започва без забавяне.
В свинекомплекса в село Бръшлен се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще трябва да бъдат умъртвени. Заради новият случай на африканска чума по свинете бедствената обстановка в русенска област остава в сила.
 
Вече се вземат мерки за ограничаване на достъпа до свинефермата в Бръшлен. Вероятно още днес ще започне евтаназирането на животните, за да се спре разпространението на заразата. Проблем може да се окаже, че село Бръшлен се намира във вододайна зона и наблизо е резерватът Каримок-Бръшлен, който попада в Натура 2000. От Община Сливо поле казват, че са информирали своевременно институциите.
 
Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле: Ние сме подали още преди 5-6 месеца запитване до РИОСВ, Басейнова дирекция, като сме посочили общински терени, които допускаме, че са удобни за загробването, за да получим санкция и съответно разрешение това да го извършваме и ако в района бъдат определени места за загробване, то това означава, че процедурата от А до Я във връзка с вредни последици ще бъде спазена и всичко ще е коректно и точно.
Настроението в село Юделник, където има свинекомплекс, също е тревожно. Засега тук няма данни да е проникнала зараза, но той попада в 10-километровата надзорна зона, където е забранено да се транспортират и да се търгува с животни.
 
Мелекбер Ризова - кмет на с. Юделник: Би следвало и нашият свинекомплекс да получи обезщетение. Но не е до обезщетението. Толкова хора ще останат без работа. И средствата, които вложи управителят на свинекомплекса, ще отиде така на вятъра.
И тук, както в другите комплекси в региона, още от миналата година се вземат предпазни мерки и се спазват строги правила за контрол, но хората вече са разтревожени и скептични, че чумата няма да ги отмине.
БНТ

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!