Обратно към категорията

Галъп: 56% искат нов кмет на София

   

Галъп: 56% искат нов кмет на София

графики
Общото желание за промяна в София е високо, съобщават от "Галъп интернешънъл" на базата на данни от телефонен сондаж, направен между 5 и 9 август сред 802 души от пълнолетното население. 56 процента казват "София да има нов кмет", а 29 на сто - да остане същият кмет.
 
Останалите се колебаят.
 
Данните свидетелстват ясно, че общият за общественото мнение в страната критицизъм към властта е достатъчно видим и в София, посочват от "Галъп".
Половината от интервюираните са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата, 37 на сто не са, 13 процента не могат да преценят.
В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21 процента, а 60 на сто не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят.
Данните показват, че Йорданка Фандъкова все още като че ли не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, т.е. продължава да намира и извънпартийна подкрепа, коментират от "Галъп".
 
Привържениците на БСП и "Демократична България" имат най-голямо желание за промяна на кмета. Това желание надделява дори сред привържениците на партиите от "Обединените патриоти". Желанието за нов кмет надделява категорично и сред симпатизантите на други партии, както и сред дистанцираните от политическия процес.
 
Резултатите ясно свидетелстват, че има натрупано напрежение срещу познатия в София политически стил. Както обикновено, като отдушник на такова напрежение масовото съзнание търси кандидат, който в по-голяма степен да изглежда надпартиен, непартиен, или дори антипартиен, посочват от "Галъп".
 
Мнозинство от 86 на сто смятат, че по-важен е самият кандидат. Партията, която издига кандидата е по-важна за 11 на сто.
 
При евентуален балотаж деклариращите подкрепа за Мая Манолова, сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова - 48 на сто за Манолова срещу 40 процента за Фандъкова, отбелязват социолозите, като уточняват, че данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове. Това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него.
 
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на "Демократична България" на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от "Обединените патриоти" - също, с лек превес за Манолова.
 
На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора (които също обикновено странят от политическия процес) може да реши евентуален балотаж.
 
Източник: glasove.com

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!