Обратно към категорията

Георги Георгиев, кмет на община „Тунджа“: Днес честваме силата на просветата и добродетелите на българската култура, които ни правят духовно живи

Добавено на: 24.05.2022 09:32
   

Уважаеми учители, читалищни дейци и самодейци, творци, скъпи тунджнци,

Честит народ сме ние българите! Честити сме да имаме свои букви, да пишем и да четем на нашата българска азбука!

Днес е 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той е най-светлият и най-съкровен български празник. Празник, който утвърждава културната ни уникалност и ни зарежда със самочувствието на народ с богати образователни и културни традиции.

Денят на Светите братя Кирил и Методий остойностява българския принос в сътворяването на съвременната цивилизация. Малко са народите, които имат история на книжовността и образованието отпреди повече от хиляда сто и петдесет години.

„Народ без повестност е мъртъв нравствено и подобен е на човек, който после смъртта си никакво възпоменание на света не оставя“, казва Георги Раковски.

Затова на този ден почитаме делото на Свети Кирил и Свети Методий и честваме силата на просветата, добродетелите и ценностите на българската култура, които ни правят духовно живи.

На днешния тържествен ден за пореден път осъзнато потвърждаваме, че в началото и в основата на личностната ни идентичност и на националната ни принадлежност е Словото - българската азбука, на която, нашите родители ни учат да говорим, още преди да сме проходили, за да можем да намерим и себе си, и пътят към другите!

Уважаеми учители, уважаеми читалищни деятели, уважаеми творци, поклон пред Вас и пред Вашия труд! Благодарим Ви, че с обич, с вдъхновение и професионализъм пазите и предавате красотата и мъдростта на българската азбука, просвета и книжовност.

Знаем, че народът ни постига духовния си напредък, тогава когато до истинските учители и до творците стоят далновидни ръководители, мотивирани ученици и последователи, а трудът им се цени и подкрепя от общността.

С този завет от Златния век на България, ние българите вярваме, че само чрез образованието и културата, като споделена отговорност, можем да бъдем духовно възроден и свободен народ.

Уважаеми учители, читалищни деятели и творци, благодаря Ви, че насърчавате нашите деца и местната общност да вървят по пътя на буквите, да четат написаното с тях, да имат памет и да придобиват ново знание и по-дълбока мъдрост.

Благодаря Ви, че издигате авторитета на общинските училищата и детските градини, на народните читалища, заради децата и общността в нашите тунджански села.

Честит празник на хората, които пазите като живи съкровища книжовните ни традиции, които сътворявате българската културна идентичност, които възпитавате грамотността на разума у младите поколения!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!