Обратно към категорията

В Голямо Крушево пресъздадоха обичая за Еньовден

Добавено на: 24.06.2023 16:33
   

Навсякъде в страната се вярва, че на Еньовден тревите и билките придобиват голяма лечебна сила. На този ден е масовото събиране на билките и то преди изгрев слънце. За билки на Еньовден излизат млади и стари, главно жени и моми. От набраните цветя първо място заема еньовчето, което правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец, разказва Нели Борисова секретар на НЧ "Просвета - 1927" в боляровското село Голямо Крушево. Днес там пресъздадоха обичая, спазван от техните майки и баби. На този ден, преди изгрев слънце, жените мият косите си с вода, в която е натопено еньовче, за да растат те дълги. Еньовче по-късно се слага и в раклите с дрехите, за да гонят молци. 

Празникът на гадателите, магьосниците, знахарите и билките е изпълнен с много красота, символика и предсказания. Денят е свързан с гадаене и ритуали за здрава и плодовита година, срещу природни бедствия, епидемии и болести. Обредите се характеризират с локални различия в отделните краища на страната, но всички имат предпазна сила, припомня Станислава Минева от фонд Етнография в Регионален исторически музей – Ямбол. 

Във фолклорната ни памет битува поверието, че на този ден слънцето „играе и трепти“, а при изгрева си се преобръща три пъти и се завърта назад към зимата. Затова старите хора казват, че „Еньо си намята кожуха да върви за сняг“. Вярва се и че този, който види играта на слънцето, ще бъде здрав през цялата година.

Еньовден е свързан с много песни и веселие, а празниците след него се отбелязват много по-скромно, защото в земеделския календар лятото е преди всичко време за работа и за „събиране на хляба“, обяснява още Станислава Минева.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!