Обратно към категорията

Христо Христов, кмет на община Болярово: Приветствие за 6 септември    

Добавено на: 06.09.2023 09:19
   

Уважаеми жители на община Болярово,

Скъпи сънародници,

Днешният 6 септември бележи 138 години от присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. На 22 септември ще честваме 115 години от политическата и финансовата независимост, наложена на Родината ни с Берлинския договор от 1878 г.

За историята на нашия край са важни още две дати. На 4 септември се навършиха 49 години от обявяването на Болярово за град. На 24 септември отбелязваме и 74 години от създаването на Община Болярово с Указ 794 на Президиума на Народното събрание.

Всяко едно от тези събития има своята значимост за развитието на родния ни край и на Отечеството ни и до днес.

Борбата на българското население против несправедливите решения на Берлинския конгрес от 1878 г. продължава около седем години.

Като първи и то въоръжен протест на населението от нашия край срещу решенията на Великите сили по отношение на Македония и Одринска Тракия, които са върнати в пределите на Османската империя, историците посочват Кайбиларската въоръжена акция от ноември 1878 г. Около 12 хиляди българи формират походни колони от Малко Търново, което остава в Одринския вилает в пределите на Османската империя, през Сърмашик (дн. с. Бръшлян) и Чеглаик до Кайбилар (днешното село Странджа в община Болярово), където е била разположена комисията по установяване на границата между Източна Румелия и Османската империя. Акцията пропада, но нейните мащабност и масовост дават на европейските сили да се разбере, че българите с всички сили ще се включат в борбата за национално единство.

Уроците по родолюбие от 6 септември 1885 г. ни задължават да помним, че „Съединението прави силата“.

Наш дълг е да помним и предаваме на поколенията идеите, които ни завещаха Панайот Хитов, Димитър Куртев, Христофор Драндаровски и останалите герои на България. Да показваме на нашите деца и внуци достойнствата на Отечеството ни.

Вечна памет за храбрите българи, които вградиха съдбите си в националния идеал!

Към всички вас, жители на община Болярово, на днешния тържествен ден отправям искрените си пожелания за здраве, щастие и успехи.

Честит празник!

 

Христо Христов,

кмет на община Болярово

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!