Обратно към категорията

Христо Христов, кмет на Община Болярово:Честит Ден на Европа! Честит Ден на победата!

Добавено на: 09.05.2023 11:14
   

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Честит Ден на Европа!

Честит Ден на победата!

На този ден преди 78 години е приключила една от най-кръвопролитните войни в историята на човечеството, а 5 години по-късно е направена и първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

Днес, когато сме свидетели на кръвопролитията в Украйна и Судан, повече от актуален звучи призива на тогавашния външен министър на Франция и бъдещ председател на Европейския парламент Робер Шуман за обединението на европейските народи - за да направим войната „не просто немислима, но и практически невъзможна“.

Победата над фашизма е дълбоко изстрадана и скъпо платена от над 100 милиона души в 62 държави в света.

Загубите на българската армия в тази война възлизат на повече от 12 хиляди убити и над 30 хиляди ранени. От ямболска област загиналите на фронта са 659 души, а войниците - 5007. Те са воювали в редиците на 29-ти ямболски пехотен пехотен полк, в 4-ти конен полк, гвардейска рота и доброволци.

На днешния ден с благодарност за саможертвата и героизма свеждаме глави пред паметта и на Каню Вълков, Никола Ярков, Димо Марков, Петър Хр. Петров, Нончо Даскалов, и десетките други герои от боляровския край, които участват в най-значимите и кръвопролитни боеве, сред които тези при Грабово, Драва Соболч и Драва Полконя, за да защитят свободата, мира и спокойствието, на които се радваме днес.

Ще припомня един от заветите на Апостола на свободата Васил Левски: „Нашето драгоценно Oтечество се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“.

Днес кирилицата е един от основните езици в Европа, българските букви и националният ни флаг са поставени върху фасадите на всички европейски институции.

„Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите задружни сили“, казва още Левски.

Аз съм горд, че Община Болярово успя да постигне трайно партньорство с общини от 7 европейски държави и в момента изпълнява пореден проект, финансиран от програма „Европа за гражданите“.

В този тържествен ден желая на всички нас да бъдем по-амбициозни, по-смели, по-солидарни и по-единни.

Нека ежедневно защитаваме мира, демокрацията, правата на човека и свободата!

Честит празник!

Христо Христов,

Кмет на Община Болярово


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!