Обратно към категорията

Художничката Лилия Парушева открива нова арт галерия в Ямбол

Добавено на: 17.02.2024 11:20
Снимки: Facebook: Liliya Parusheva Art
   

Художничката Лилия Парушева открива нова арт галерия в Ямбол тази вечер със своя самостоятелна изложба. Галерията LP-Art е разположена в близост до Природо-математическата гимназия в града.

Новото арт пространство е за всички онези, които не обичат да поставят изкуството в рамки, а го оставят да диша отвъд клишета и ограничения, разказа за БТА Лилия Парушева. Отворено е и за фотографско изкуство, представяне на книги и други културни прояви. 

Ще се организират и различни творчески ателиета. Сред първите ще е рисуване върху коприна с художничката и собственик на галерия „Седем“ в Сливен Дора Куршумова. Ще има и уъркшопи по ръчна хартия, декупаж, батик и други приложни техники. 

„Едно малко местенце, в което всеки, без значение къде е завършил, с какво се занимава, може да изяви себе си по някакъв начин. Без някакви изисквания за академично образование, за членство някъде. През последните години се оказа, че много се затваряме, приемаме обществено приемливи образи, не сме себе си. Ако някой иска да бъде себе си, може да бъде тук“, каза още Лилия Парушева.

Изложбата е ретроспектива, като включва 57 нейни творби от последните пет години – живопис и приложно изкуство. „Петдесет и седем, колкото са ми и годините“, посочи с усмивка художничката. Подредени са предимно платна с маслени бои, но и пана с т. нар. студен порцелан или полимерна глина, както и цикъл кукери с ръчна хартия.

Подредените творби са събирателен образ на творческите ѝ търсения през последните пет години. „Показва всички техники, през които съм преминала. Това са буквално фрагменти и много малка част от всичко, което съм работила, тъй като повечето творби вече си имат дом“, разказа още художничката.

Лилия Парушева е от Плевен, от години живее и твори в Ямбол. Участвала е в редица изложби в Сливен, Бургас, Черноморец, Жеравна, Нова Загора. „В един момент реших, че колкото и да не съм от Ямбол, аз съм свързана с този град“, допълни тя.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!