Обратно към категорията

Икона с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови пристига в Ямбол преди празника на града

Добавено на: 08.06.2021 09:12
   

Чудотворна икона с мощите на св. Ефрем Нови пристига отново в Ямбол седмица преди празника на града. Тя ще бъде изложена за поклонение в храм "Свети Николай Чудотворец" на 12 юни. В храма ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.

Същия ден ще бъде прожектиран и филм за светеца, наречен "Светецът светкавица". Автор на филма е журналистът Ангел Бончев, а прожекцията ще се състои в залата на община Ямбол от 19,30 часа.

В лентата участват двама гръцки митрополити на Трикала Хризостом и на Кифися Кирил. В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за: изцеления, връщане към живота, възстановяване от психическо заболяване и т.н. Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й. Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след като се е случило това събитие.

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. Когато е на 14 години, бяга от турските орди, за да не го направят мюсюлманин. Намира спасение в отдалечен манастир и се отдава на молитви и богослужение. През 1425 година обаче турците го залавят и го изтезават в продължение на 8 месеца. Той умира обесен с горяща факла, забита в корема.

Християни от България, Гърция и Румъния го наричат св. Ефрем Нови Светкавицата заради светкавичните чудеса, случващи се по неговите молитви. Канонизиран е през 2011 година.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!