Обратно към категорията

По инициатива на кмета Стефан Радев общините Сливен, Ямбол и Тунджа сключиха меморандум за сътрудничество

Добавено на: 29.10.2021 14:16
   

Кметовете на общините Сливен – Стефан Радев, на Ямбол – Валентин Ревански и на Тунджа Георги Георгиев подписаха днес меморандум за сътрудничество между трите общини. Подписите си поставиха и областният управител на Ямбол - Георги Чалъков и зам.-областният управител на Сливен Антоний Андонов. Инициативата за подписването на меморандума е на кмета на Сливен Стефан Радев. Документът регламентира общите ангажименти и отношения, които страните поемат във връзка с осъществяване на сътрудничество през новия програмен период при реализиране на общи проекти и инициативи, развитие на индустриални зони и привличане на инвеститори. 

„Съществуват редица общи проекти, които могат да бъдат полезни и да дадат тласък в развитието на нашия регион. Идеята е да обединим усилията си и те да се случат. Моето виждане е, че това е отворено споразумение, към което са поканени да се присъединят и други съседни общини, защото инфраструктурните проекти са ключови и са важни за целия регион“, заяви по време на подписването кметът Стефан Радев.

„Общините Ямбол, Сливен и Тунджа винаги са си партнирали много добре и смятам, че имат и общо бъдеще. Тримата кметове и областните управители знаят, че трябва да бъдем инициативни, да дадем всичко от себе си и да изпълним поставените цели. Като виждам колегите, които са тук, съм убеден, че всеки един от нас ще даде всичко от себе си със своя екип, за да допринесем за развитието на трите общини. Единственият начин нашите общини да бъдат конкурентноспособни на големите областни градове е да се обединяваме около общи каузи и проекти, които са решаващи за развитието на двата областни града и трите общини.
Присъствали сме на много първи копки или начало на различни инициативи, които никога не са били завършени, и най-важно сега е какъв ще бъде финалът на това общо партньорство“, изтъкна кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Кметовете на общините Ямбол и Тунджа и областните управители на Сливен и Ямбол приветстваха идеята на сливенския градоначалник и началото на общото партньорство. Те смятат, че инициативата може да бъде за пример на останалите градове от страната, които попадат в обща зона. Гостите на днешната среща изразиха и пълна готовност за обединение около идеи и начинания, които биха могли да бъдат от значение за прогреса на трите общини и техните жители.

Партньорските дейности, предвидени в споразумението ще бъдат насочени към проекти и инициативи, свързани с новите направления в европейското финансиране - Помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа /React EU/, Интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/, съвместни проекти, в т.ч. - по линия на новата ОПРР 2021-2027, План за възстановяване и устойчивост на Република България, „Зелената сделка“ и други европейски и национални финансирания. Сливен, Ямбол и Тунджа ще обединят усилията си за насърчаване, подпомагане и улесняване на икономическото сътрудничество и привличане на инвеститори. Идеята е помежду им да се осъществява редовен обмен на икономическа информация, добри практики и участие в съвместни инициативи в сферата на високите технологии, развитие на технологични паркове, въглеродно неутрални и индустриални паркове и др.

Меморандумът влиза в сила от датата на подписването му и важи за периода 2021-2027 г. Той не създава финансови задължения между трите общини. Въпросите, възникнали в резултат от прилагането на сътрудничеството, ще се определят в отделни споразумения, след решение на общинските съвети.

Все повече стават добрите примери за намиране на ефективни икономически решения вътре, в самите общности. Откриването на изявените конкурентни предимства все по-често преминава през местното и регионалното сътрудничество. Пример за обединяване на ресурси, амбиции и усилия е проектът за инвестиционна дестинация „Сливен – Ямбол“. Водеща е идеята двата най-близки областни града да работят като един. Един от най-важните проекти получи подкрепа от държавата пътят между двата града да стане четирилентов. Обединяването на ресурси, амбиции и усилия между Общините Сливен, Тунджа и Ямбол, може да се реализира един от най-мащабните икономически проекти в страната, обхващаш индустриалните зони около Сливен и Ямбол. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!