Обратно към категорията

Институциите в община Болярово са в готовност за пожароопасния сезон

Добавено на: 30.05.2022 14:44
   

Всички институции на територията на община Болярово са в готовност за пожароопасния сезон. Това стана ясно днес на заседание на Общинския щаб за координиране на аварийновъзстановителните работи при възникване на бедствия и аварии.

Община Болярово разполага с доброволческа група от 12 души, които съвсем наскоро преминаха специализирано обучение за реакция при гасене на пожари и други бедствия, информира кметът Христо Христов, който ръководеше заседанието. Осигурени са два автомобила „Нива“, УАЗ, гръбни пръскачки и друго оборудване.

Кметът Христов изрази категоричното си възражение срещу исканията на неправителствени организации официално да бъде разрешено паленето на стърнища. Това не само уврежда почвата, но и създава рискове от възникване на сериозни пожари, допълни той. За щастие, през последните години земеделските производители в общината стриктно спазват забраната за палене на стърнища и препоръките за пожарна безопасност от страна на органите на реда, каза още кметът на Община Болярово.

Той обърна внимание и на присъстващите да се засили контрола за безконтролно палене на огън от страна на туристите, чието присъствие е засилено през летния сезон, особено край язовир Малко Шарково. Кметовете и кметските наместници на населени места имат задължението и да контролират спазването на забраната за къпане във водоемите в общината.

С двадесет служители, обучени в гасене на горски пожари, три автомобила, стационирани в Болярово, противопожарен автомобил за горски пожари, палки, гръбни пръскачки, разполага Държавно горско стопанство – Елхово, информира заместник-директорът му Кирил Кирилов.

Местният участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ разполага с един автомобил, но при необходимост от Елхово веднага се отзовават, сподели началникът на Участък – гр. Болярово Станислав Михов. Той припомни, че земеделските производители са длъжни да информират огнеборците кога какви дейности предвиждат да извършват.

И през този сезон институциите могат да разчитат на граничните полицаи, които осъществяват наблюдение с технически средства, информира началникът на Граничния полицейски участък Милен Костадинов. С негова заповед към участъка е сформирана гасаческа група от 10 души, разполагат с високопроходими автомобили, които ще се включат при необходимост в гасенето на пожари.

С екипи с 24-часови дежурства разполага и електроразпределителното дружество, информира ръководител група към ЕВН Даниел Чолаков. Извършена е инспекция на съоръженията, всички са в изправност, добави още той.

Мерки в пожароопасния сезон са предприели и от „ВиК“, заяви техният представител Таня Христова. Хидрантите работят навсякъде, в момента се коси около водоемите. Осигурен е и високопроходим автомобил.

Полицейският участък също има разработени планове, както за действия по време на пожари, така и за опазване на земеделската продукция, заяви неговият началник Петър Петров.

Доброто взаимодействие между всички институции е от особена важност при възникване на бедствия и аварии, заяви кметът на общината Христо Христов и припомни, че чрез него миналата година бързо е овладян пожарът, който е прехвърлил от Средец в Горска поляна, без да се допуснат сериозни поражения.  

    


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!