Обратно към категорията

Историкът проф. Митев и пра-пра-правнучка на Левски гостуват в Ямбол в петък

Добавено на: 16.02.2023 09:45
   

Среща-разговор за Апостола на свободата ще се проведе в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ на 17 февруари. Тя е част от програмата, с която Община Ямбол и Професионална гимназия „Васил Левски“ ще почетат 150 години от гибелта на Васил Левски. Публиката на тази лекция, сред които ще са и учениците от ямболската Професионална гимназия „Васил Левски“, ще има удоволствието да чуе разсъжденията на уважавания историк проф. Пламен Митев в светлината на новооткритите документи в архивите на Република Турция.
През октомври 2018 г. Виктор Комбов (уредник в Национален музей „В. Левски” – Карлово) открива в Османския архив в Истанбул нови документи за издирването на Апостола и участниците в Арабаконашкия обир. Широк интерес сред изследователите предизвикват неизвестна за нас, българите, фотография на Апостола, както и доклад на управителя на Дунавския вилает от септември 1872 г. В него се разглеждат събраните от османските власти агентурни сведения за комитетската мрежа и нейния основател Васил Левски. Любопитни сведения за разследването, включително и за работата на създадената в началото на месец ноември 1872 г. смесена комисия, дават и други документи с автор валията на Русе и мютесарифа в София.
Срещата с проф. Пламен Митев е на 17 февруари, петък, в Културно-информационен център „Безистен“ от 11.30 часа.
Същия ден в Ямбол ще гостува и Христина Богданова – праправнучка на сестрата на Апостола – Яна, отново по покана на Професионална гимназия „Васил Левски“. Срещата с нея в петък е от 15 часа в Синия салон на Народно читалище „Съгласие – 1862“ – Ямбол.
Два часа по-рано ще се проведе традиционната вече клетва на новоприетите ученици и поднасяне на цветя на признателност пред барелефа на Васил Левски в двора на Профилирана гимназия „Васил Левски“ – Ямбол. Във фоайето на втория етаж в гимназията ще бъде открита и постоянна изложба, посветена на Васил Левски.
Изложба, посветена на „150 години памет за Апостола“, откриват от гимназията още днес и във фоайето на Народно читалище „Съгласие – 1862“ – Ямбол.
Поклонение по повод 150 години от гибелта на Васил Левски ще се състои и на 18 февруари, събота, пред паметника на Апостола на свободата на улица „Г.С. Раковски“ в Ямбол. В церемонията ще участват представителен блок от гарнизон Ямбол, представители на светската и духовна власт, патриотични организации, граждани, съобщават от община Ямбол.
В 10:45 часа Духовият оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол ще свири маршове и патриотични мелодии. Деца от Детска градина „Валентина“ ще изпеят песен, посветена на Васил Левски. В програмата са включени и стихове. В 11:00 часа ще започне поклонението в памет на Апостола. Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще произнесе слово, след това ямболски свещеници ще отслужат заупокойна молитва за душата на Дякона, която ще бъде последвана от ритуал по поднасяне на венци и цветя.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!