Обратно към категорията

Изложба представя средновековното минало на боляровското село Воден

   

Изложба представя средновековното минало на боляровското село Воден

На 5 септември в Болярово ще бъде открита фотографска изложба с артефакти от разкопките на средновековната крепост край село Воден, ще бъде представена и презентация на студентите от УниБИТ. Проявите са част от празничните събития, посветени на 45-тата годишнина от обявяването на Болярово за град.
Студенти на УниБИТ извършват проучвания на Малкото кале и Средновековния манастир край боляровското село Воден вече 9-та година. Тази година усилията на археолозите са били насочени най-вече към проучване на вътрешното пространство на съоръжението по протежение на северната крепостна стена. Изцяло е разкрит главният вход на крепостта, който се е намирал в средата на северната стена, както и половината от вътрешния двор на сградата.
В резултат на тазгодишните проучвания са изяснени строителните хоризонти на средновековната крепост, съществувала през ХI и ХII век. Тя е била полуразрушена при нашествието на печенегите през първата половина на ХI век, след което е била възстановена. Най-ценната находка, открита в този исторически пласт, е оловен печат с 4-редов надпис на старогръцки език.
Археолозите ще продължат работата си през следващата година.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!