Обратно към категорията

Изложбата „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли” гостува в Безистен за 146-тата годишнина от освобождението на Ямбол

Добавено на: 17.01.2024 17:43
   

Фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли“ на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ бе открита в Ямболския Безистен, като част от програмата за честването на 146 –тата годишнина от Освобождението на Ямбол. Тя е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.

Изложбата започва с представяне на военните училища, чиито възпитаници са някогашните опълченци: Одеското военно училище, Военното училище в Пловдив, което през ноември 1878 г. е преместено в София. На 15 януари 1879 г. в него е зачислен първият випуск, подготвен в съкратени срокове и на 10 май с. г. първо офицерско звание получават 163 юнкери. Този випуск е наречен „Генералски“, тъй като до генералско звание достигат 36 от юнкерите. Тези офицери участват в защитата на Отечеството по време на Сръбско-българската война от 1885 г. като капитани. Впоследствие изнасят на плещите си подготовката и участието на българската армия във войните за национално обединение и прославят българското оръжие по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа.

Сред имената, представени в изложбата са свързаните с Ямбол ген.-майор Георги Иванов, ген-майор Стефан Любомски и полк. Георги Янков. Специално място е отредено на патриарха на българското войнство генерал Данаил Николаев. Възпитаници на софийското Военно училище са шестима от бившите опълченци, достигнали генералско звание и представени в изложбата. Това са Георги Абаджиев, Иван Цончев, бранителят на Видинската крепост Кръстю Маринов, освободителят на Източните Родопи Никола Генев, офицерът, участвал в пет последователни войни Георги Тодоров и героят от Тутракан Стефан Тошев.

Специален акцент в изложбата са  3 пана с оригинални акварели от военния период на Димитър Чорбаджийски - Чудомир – „На пост“,1914 г., „Обоз“,1914 г. и „За вода“, 1915 г., предоставени от Литературно-художествен музей „Чудомир“ в гр. Казанлък.

Изложбата ще остане в Безистена до 17 февруари. Националният парк музей „Шипка – Бузлуджа“ гостува на нашия град за трета поредна година, по покана на Община Ямбол с изложби, които представят темата за Опълчението.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!