Обратно към категорията

Кабинет по репродуктивно здраве разкриват в Ямбол

Добавено на: 25.04.2021 08:33
   

Кабинет по репродуктивно здраве предстои да бъде разкрит в Ямбол. Това съобщи в интервю за БТА основателят на фондация „Искам бебе“ Радина Вълчева.

Припомняме, че в община Ямбол вече действа Правилник за финансово подпомагане на процедури инвитро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, който е в сила от 26 август 2020 година. В началото на годината четири ямболски семейства бяха одобрени от комисия за получаването на еднократна парична помощ за извършване на процедура инвитро.

Пред БТА Радина Велчева уточни, че в 45 града съществуват общински програми за финансова подкрепа на двойките инвитро, от 12 години има и такъв държавен фонд. Над 3 000 бебета са проплакали с помощта на момичетата и момчетата от "Искам бебе" в цялата страна за 14-годишното съществуване на фондацията.

Велчева смята, че днешното младо поколение е изместило приоритетите си, като ги е насочило предимно към образование и кариера. Това е основната цел в момента на мъже и жени, които се обръщат към фондация "Искам бебе" за помощ. Те са хора на 40 г. с по 2-3 висши образования, със завидна кариера, но намират своя партньор по-късно в живота. Тогава обаче, бебето много се забавя и идва трудно.

В България към момента много активно работят 33 клиники по асистирана репродукция. Специалистите по асистирана репродукция имат друг подход към проблемното забременяване, съвсем различен протокол и изследвания, които трябва да се направят, посочи още Велчева.

Фондацията работи активно по създаване на кабинети по репродуктивно здраве в страната, като е стартирала от Враца. Такъв кабинет е открит миналата година в Перник, сега се водят преговори с Ямбол и Горна Оряховица и Ямбол. Заедно с общините се обзавежда модерно един акушеро-гинекологичен кабинет, в който специалисти от цялата страна, 4 или 5 пъти в месеца, консултират безплатно двойки с проблеми. Инициативата е насочена към градове, в които няма центрове по асистирана репродукция.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!