Обратно към категорията

Какви са шансовете на седмокласниците от Ямбол и Сливен за прием в гимназии

   

Какви са шансовете на седмокласниците от Ямбол и Сливен за прием в гимназии

Нито един ученик в област Ямбол не е получил максималния брой точки 100 на матурите по български език и по математика, показва статистиката на Регионалното управление на образованието. Най-добрият резултат на ямболските седмокласници по български е 98 точки, получен от 1 ученик. Само 22 процента от седмокласниците са с успех над 65 точки по български, което означава, че са писали и по преразказа, но едва половината от тях са се справили донякъде с пресъздаването на текста от „Богатствата на момъка“ на Георги Русафов. 
По математика най-добрата оценка за област Ямбол е 99 точки. 
1010 седмокласника се явиха тази година на матурите в Ямбол. Въпреки ниските резултати, всеки от тях има шанс да бъде класиран за гимназия, тъй като местата в разкритите 45 паралелки за следващата учебна година в средните училища и гимназиите в област Ямбол са 1170. 
В Сливен 100 точки по български са получили двама ученика, по математика – един. Местата за прием в гимназиите в град Сливен са 1352, в общините Нова Загора, Твърдица и Котел са 546, а седмокласниците в цялата сливенска област са 1709.  
Максималният брой точки, с които могат да кандидатстват учениците, е 500. Резултатите от националното външно оценяване ще се включват в бала като се удвояват. Останалите точки са от свидетелството след 7 клас.
382 е удвоеният резултат на един-единствен ученик от Ямбол от двете матури тази година, 386 е балът на двама ученика от Сливен.
Кандидатстването за средните училища става изцяло по електронен път на адрес: https://priem.mon.bg. Но родителите могат да подадат документи и в училищата-гнезда. В Ямбол това са основните училища „Любен Каравелов”, „Николай Петрини”, „П. Р. Славейков” и Обединено училище „Д-р Петър Берон”. В Болярово документи се приемат в СУ „Д-р П. Берон”, в Стралджа – в СУ „П. К. Яворов”, а в Елхово – в ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. 
В Сливен като училища-гнезда са определени основните училища „Д-р Иван Селимински“, „Христо Ботев“, „Юрий Гагарин“ и „Елисавета Багряна“, в Нова Загора – начално училище „Св. Паисий Хилендарски“, в Котел – средно училище „Г. Сава Раковски“, а в Твърдица – средно училище „Неофит Рилски“. 
Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!