Обратно към категорията

КЕВР сурвака „ВиК“ в Ямбол и Сливен с по-ниски цени от 1 януари

Добавено на: 31.12.2020 09:09
   

Всяко домакинство да си засече показанията на водомера още в първия ден на годината

Комисията на енергийно и водно регулиране отхвърли окончателно всички възражения на директорите на „ВиК“ дружествата в Ямбол и Сливен и наложи по-ниски цени за потребителите от 1 януари.

Така от утре дружествата са задължени да изчисляват сметките на своите клиенти по по-ниските ставки.

В Ямбол цената за доставяне на вода на потребителите е намалена от 1.792 лв. на 1,560 лв. без ДДС. Цената за отвеждане на отпадъчни води пада от 0.334 лв. на 0,303 лв. без ДДС. Или вместо досегашните 2,58 лв. с ДДС за кубик вода, жителите на област Ямбол ще плащат вече 2,24 лв.

С 5 стотинки, но са намалени и цените за пречистване на отпадни води, но те ще бъдат начислявани след въвеждане на съответните услуги в област Ямбол. На битовите потребители ще бъде начислявана цена от 0,351 лв. без ДДС на кубик, а на промишлените – по 0,387 лв. или 0,565 лв. без ДДС в зависимост от степента на замърсяване.    

По време на общественото обсъждане на цените счетоводителят на „ВиК“-Ямбол Й.Такева, а впоследствие и в писмено становище директорът Стоян Радев заявиха, че новите цени ще се отразят пагубно на дружеството. Радев изтъква, че намалението на цените „ще доведе до преразход и разхищение от потребителите“. Посочва, че с 45,95 % се увеличават разходите за електроенергия, в резултат от нарастване на цените на регулиран и на свободен пазар, а с ръста на минималната работна заплата се повишават и разходите за възнаграждения и осигуровки. Поради епидемиологичната обстановка в страната дружеството прогнозира спад в приходите за 2021 г. с 12,51%. Поставя въпрос и как ще се отразят допълнителните разходи за лихви, такси и комисионни по кредитите за съфинансиране на ОП „Околна среда“, оценени приблизително на 120 хил.лв., които не са заложени в бизнес плана.

„Данните показват, че за всяка година от бизнес плана, дружеството не е изпълнявало заложените инвестиции, както в публични, така и в собствени активи, с изключение на 2017 г., за която има минимално изпълнение на инвестициите в собствени активи“, категорични са от КЕВР. Неизпълнението е за 1 375 хил. лв. инвестиции в публични активи и 119 хил. лв. - в собствени активи. които отнесени към необходими приходи за 2021 г., в общ размер от 11 797 хил. лв. Наред с това от дружеството не са представили дори заповед за внедряване, вътрешни правила и процедури за задължителните регистри.  „Настъпилата през 2020 г. извънредна епидемиологична обстановка няма отношение към отчетените и постигнати резултати през изминалия тригодишен период 2017-2019 г., респективно няма как да бъде отчетена от Комисията в рамките на процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г.“, се посочва още в мотивираното решение на държавния регулатор.

Идентична е ситуацията и с „ВиК“-Сливен.

По време на общественото обсъждане Я. Събев, главен инженер на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД, възрази срещу намалението на цените с мотив, че е отчетено тригодишно засушаване, поради което ВиК операторът е бил принуден през 2019 г. да използва алтернативните водоизточници на р. Тунджа, за да осигури нормално водоснабдяване на гр. Сливен, но това е довело до огромни разходи за електроенергия. Посочи, че приходите от ВиК услуги едва са покривали експлоатационните разходи и не са оставали средства за инвестиции. Отчетено е забавено изплащане на заплати и е поискана помощ от „Български ВиК Холдинг“ ЕАД.

В писмено възражение управителят С. Рашев изтъква допълнително, че неизпълнението на инвестиционната програма от около 50% е в резултат от изпълнение на съдебни решения за признати разходи към Басейнова дирекция, както и увеличени с 25% разходи за електроенергия и намалени приходи поради намалено потребление. Отбелязва, че има увеличение с 32% на разходите за външни услуги, 20% на разходите за заплати и осигуровки.

Комисията обаче отхвърля всички тези възражения. Цената за доставяне на вода на потребителите за Сливен е намалена от 1,812 лв. без ДДС за кубик на 1,536 лв. Услугата за отвеждане на отпадъчни води ще се начислява вече по 0,075 лв. без ДДС за кубик, вместо досегашните 0.089 лв. Битови и приравнените към тях потребители, включени към пречиствателната станция ще плащат допълнително по 0,370 лв. на кубик, вместо 0.408 лв. За промишлените потребители цената за пречистване става между 0,441 лв. и 0,881 лв. според степента на замърсяване.

С решението на регулатора от 1 януари 2021 г. се изменят цените на ВиК услугите на операторите в 26 области на страната. Променените цени влизат в сила от 1 януари 2021 г. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград  - с около 6 %. За част от дружествата няма промяна в цените на ВиК услугите.

Припомняме, че заради епидемиологичната обстановка, ВиК дружествата въведоха самоотчитане от потребителите, така, че е препоръчително всяко домакинство да си засече показанията на водомера още в първия ден на годината, за да му начислят реално изразходените количества по новите цени.  


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Анонимен 31.12.2020 10:34

Тромаво, неефективно дружество, което не спазва плановете си за инвестиции и развитие. Вечно високите загуби на питейна вода са разковничето за големите финансови загуби на дружеството. Кръпка до кръпка, безкрайни течове. Авариите се отстраняват бавно (често отнема цял работен ден за единична авария). Твърдо съм "за" обвързване на цената на услугата с качеството и.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!