Обратно към категорията

Кметът на Болярово Христо Христов: Санстефанският договор сбъдва мечтата на възрожденците да живеем свободни

Добавено на: 03.03.2023 10:24
   

Трети март 1878 година. Поредна дата в календара?

Не! Всъщност почва се от нея.

След петвековните шамари трибагреникът горд се вее.

Но тази свобода не беше дар,

за нея Ботев, Левски, Караджата и още хиляди знайни и незнайни,

отдадоха живота си в предплата.

Уважаеми съграждани,

дами и господа,

Посрещаме нашия най-велик национален празник - Трети март. Дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис, защото води до ново начало на българската нация.

145 години ни делят от събитията през 1878 г., сложили край на най-дългото и трагично изпитание в 13 вековното съществуване на нашия народ. Почти пет века той понасяше всички тежести на чуждото господство, подложен на социално-икономически и политически гнет, на религиозна и етническа асимилация.

Подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор сбъдва мечтата на нашите възрожденци всички българи да живеят в една свободна държава. Четири месеца по-късно Берлинският договор отново разкъсва България и връща голяма част от нея под османско управление. Но събитията от пролетта на 1878 г. остават непреходното българско Възкресение, вдъхват решителност за последвалите народни борби и за Съединението между Княжество България и Източна Румелия, а след това и за обявяването на Независимостта на Родината ни.

Пътят до 3 март минава през комитетите, основани от Апостола; през Първата българска легия, организирана от мечтателя-революционер Георги Раковски; през учредения от нашите емигранти в Румъния Български таен революционен комитет. Този път извива през гори и планини по следите на Ботев и неговите четници, препуска след Хвърковатата чета на Бенковски и спира в подножието на един чутовен връх - Шипка, където дружните усилия на руския щик и опълченския камък подготвиха капитулацията на изплашената турска армия.

На днешния ден сме длъжни да отдадем отново почит и уважение на стотици знайни и незнайни герои и от нашата община, пролели кръвта си за освобождението на България-на братята Пехливанови от Болярово, на големия родолюбец и Бунтар-дядо Никола Узуна от Ст.Караджово, на легендарния Стефан Караджа, на участниците в странджанската буна край Краставия кладенец в Ст.Караджово и на много други герои борили се за свободата на България.

Нека днес, припомняйки си събитията отпреди 145 години, се поклоним доземи и отдадем заслужена почит пред воините и опълченците, пред четниците и войводите, сражавали се самоотвержено и платили с живота си българската свобода. Нека никога не забравяме, че тяхното дело и тяхната кръв са втъкани в новата българска държава и в нашето днешно съществуване като нация и народ.

Поклон пред вас, освободители!

Честит празник!

Да живее България!

Христо Христов, кмет на община Болярово


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!