Обратно към категорията

Кметът Христо Христов: Духовността винаги и била отличителна черта на Болярово

Добавено на: 26.10.2020 09:26
   

2020 година е десетата поред, откакто жителите на град Болярово поискаха и възстановиха  датата 26 октомври – Димитровден, като празник на града ни!

По традиция на този ден всички боляровци заедно девет години поред организираха литийно шествие с иконата на свети Димитър – закрилникът на строителите и на славянството, когото техните предци са избрали за покровител на Болярово и на когото са кръстили издигнатия наново през 1887 г. православен храм в града.  

„Духовността винаги и била отличителна черта на Болярово. Съчетанието на паметно минало, съхранено културно наследство, архитектурни паметници и красива чиста природа не само ни преизпълват с гордост и очароват всеки посетител на града, но и ни задължават да правим необходимото, за да може и нашите деца да се гордеят, че са родени тук“, каза в обръщението си към боляровци днес кметът на общината Христо Христов.

Заради пандемичната обстановка в страната, по препоръка на здравните власти се наложи тази година общинското ръководство да отмени всички планирани публични масови прояви за празника на Болярово, с цел да се предотврати струпването на много хора на едно място и пренасянето на COVID-19 на територията на общината.

„Аз и моят екип сме убедени, че здравето и живота на хората са от първостепенно значение. По тази причина в условията на пандемията заложихме предимно на повишаване на социалните мерки“, каза още кметът Христо Христов.

Общината осигури необходимите лични предпазни средства за всички работещи в общинските институции, както и за нуждаещи се от цялата община.

Осигуряват топъл обяд на над 250 души, както и на повече от 150 ученици от учебните заведения на общината.

Въпреки, че детските градини бяха затворени близо 4 месеца, общинското ръководство не позволи персоналът в тях да остане без доходи.

Подпомогнаха десетки нуждаещи се от лечение и храна с помощи от бюджета на общината, отпуснати с решения на Общинския съвет.

Предприетите мерки оказаха положителни резултати и в социалните заведения, където не се допусна пренасянето на инфекция сред потребителите и персонала.

Наред с това продължи работата и по подобряването на инфраструктурата в града. През последните седмици бяха извършени редица благоустройствени мероприятия- преасфалтирани бяха няколко улици и площадки, изградиха се нов паркинги, извърши се ремонт на  уличното осветление, почистиха се улиците и градския парк.

В ход са процедурите по проекта за ремонт на тротоарните настилки на улиците в кварталите на град Болярово, за който чрез Стратегията на МИГ Елхово-Болярово осигурихме 52 477 лева.

Всеки момент ще стартира изграждането на ново спортно игрище и нова фитнес зала в града.

Приключват и дейностите по рекултивация на старото сметище в града.

С цел пълноценното развитие  на децата и опазване на тяхното здраве се създават и необходимите условия за подобряването на материалната база в учебните заведения и в детските градини, наложен е и стриктен контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Както по време на лятната ваканция, така и в навечерието на празника на Болярово бяха организирани и редица спортни състезания за тях, чиято цел основно е да насърчи физическата активност на децата и младежите и да им създаде добри навици за здравословен начин на живот.

„Да, винаги има още какво да се желае! Пандемията от коронавирус в страната и света ни принуди да отложим, както провеждането на традиционния събор „Върбова свирка свири“, така и домакинството на Болярово на посетители от 7 държави в рамките на международния проект „#ЕuSAVE-Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища“, които биха раздвижили още повече туризма в нашия район и съответно биха създали възможност за повишаване на доходите на населението“, припомни кметът Христо Христов.

Той се обърна с почит и признателност към фирмите и частни лица, които и тази година направиха дарения за празника на града. Събраните от тях средства ще бъдат използвани за провеждането на други празнични прояви при по-безопасни за здравето и живота на хората условия, отбеляза кметът на Болярово.     

На днешния ден той отправи и пожелания за дълъг живот, много здраве, късмет и благополучие и към строителите, както и към многото Димитровци и Димитрини, които също празнуват на 26 октомври.  

„Нека Свети Димитър закриля всички нас и ни носи мъдрост и воля, сила и вяра в идните по-добри дни!“, пожела още Христо Христов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!