Обратно към категорията

Кметът Христо Христов: Общината и през 2022 г. е предвидила сериозни финансови инвестиции и за двете училища

Добавено на: 24.05.2022 11:18
   

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,

УЧИЛИЩНИ НАСТОЯТЕЛИ,

ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ, ЖУРНАЛИСТИ,

ДАМИ И ГОСПОДА,

Най-сърдечно ви поздравявам с 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

На този ден има нещо свято, което обединява всички ни - и това е азбуката, буквите. Точно затова на този ден изразяваме почитта и признателността си към всички хора на словото, към тези, които пазят и развиват българските култура и дух, учителите, учените и творците.

Учителското място” казва княз Борис І при посещението си в първото българско училище в Охрид „е най-високото място у един народ. На него не може да седне ни кесар, ни княз, ни василевс…”.

На всички учители, които всеки ден отваряте вратите към светлината и се грижите за най-голямото ни богатство – децата, пожелавам здраве, успехи и професионално вдъхновение! Използвам повода да ви благодаря, че и в месеците на сериозни изпитания, заради пандемията, положихте усилия да продължи обучението на децата. Признателен съм за вашата ангажираност към социално значими инициативи в община Болярово.

Работете все така всеотдайно и неуморно за издигането на реномето на учителската професия, множете успехите си, като продължавате да изграждате от децата знаещи и можещи хора. Поощрявайте любопитството им, създавайте им усещането, че знанието и науката са ценност, богатство и сила, които определят бъдещето на човека.

Общината и през 2022 г. е предвидила сериозни финансови инвестиции и за двете училища СУ-Болярово и ОУ-Стефан Караджово с цел по-добри условия за обучение на децата и утвърждаване на професионалната паралелка в училището в гр. Болярово – нещо, което всички ние желаехме да се случи от много години. Благодарности на ръководството на СУ-Болярово, че прие предизвикателството и вече е факт утвърдената професионална паралелка със специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ за ученици от 8 клас.

Учители и писатели са и учредителите на читалищата у нас. Създавани от порива на българина за духовно въздигане, народните читалища носят възрожденски дух. Може би затова предците ни назовават читалищата в общината с възвишените имена „Възраждане“, „Светлина“, „Просвета“, както се наричат духовните ни средища и до днес в град Болярово, в село Мамарчево и в село Голямо Крушево.

Първото селско читалище в ямболска област е създадено през 1894 г. в нашето село Воден също под името „Просвета“. Впоследствие то е преименувано на името на Ана Маймункова, една от учредителките на Учителската социалдемократическа организация, която е била учителка и тук.

По техния пример през 1904 г. в село Стефан Караджово създават читалище „Пробуда“, което днес носи името на легендарния български герой Стефан Караджа.

Обнова“ е първоначалното име на шестото читалище в общината – това в село Попово, което по-късно е преименувано на името на поета Никола Вапцаров - българина, носител на почетната Международна награда за мир.

Няма как да не признаем, че и до днес читалищата в община Болярово продължават да са основните двигатели на културния ни живот, на обществените събирания, на публичните обсъждания.

Всички ние сме призвани да дадем своя принос в опазването на националната идентичност. Защото тя е характеристиката, която ни отличава, тя е ценното, с което се заявяваме пред света и пак тя е духовната спойка, която ни събира заедно в дни като днешния, за да предадем традицията на идните поколения.

Сигурен съм, че любовта към изкуството, просветата, към българския фолклор, традиции и обичаи ще бъде вдъхновение за читалищните дейци и занапред и ще поддържа творческия плам в самодейните колективи. Вие сте неразделна част от нашите културни празници и прославяте община Болярово.

24 май е празник и за журналистите. По този повод искам да благодаря на репортерите, редакторите, операторите и всички, които чрез медиите подкрепят хората в община Болярово и говорят открито за нашите проблеми. Признателен съм за коректността, с която отразяват събитията при нас, за отговорността, с която подхождат към всяка информация.

Бъдете все така добри и за в бъдеще, защото ние, хората в България, имаме нужда от истински медии! Не спирайте без страх да търсите отговорите на важните за обществото ни въпроси!

Уважаеми учители, читалищни дейци и журналисти, пожелавам ви много здраве, бодрост, повече оптимизъм и по-добри успехи във високоблагородната ви професия.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ХРИСТО ХРИСТОВ,

кмет на Община Болярово


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!