Обратно към категорията

Кметът на община Болярово Христо Христов: Изводите от Манифеста за независимостта на България са актуални и 114 години по-късно

Добавено на: 22.09.2022 09:55
   

Уважаеми съграждани,
скъпи жители на община Болярово и област Ямбол,
на днешния ден празнуваме едно от най-великите събития в новата история на Родината ни. На тази дата през 1908 г. българската държава - една от най-старите в Европа, отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена й от несправедливия Берлински договор между Великите сили и обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.
Днес прекланяме с почит и благодарност глави пред паметта на участниците в борбите за църковна и политическа независимост, като Иван Даскала, Куарти Дражев, като Никола Узуна, Стефан Караджа и Индже войвода, следовниците на Васил Левски и Любен Каравелов - създатели на Българския революционен комитет, хилядите смели българи - храбреци и мъченици, участвали в Априлското въстание, опълченците в Руско-турската война, създателите на Търновската конституция, които предначертаха пътя към историческия 22 септември 1908 г.
...Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея ...държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.
Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска", се посочва в Манифеста, съставен от тогавашния министър-председател Александър Малинов, подписан от всички министри и обявен пред народа на 22 септември 1908 г. от цар Фердинанд I.
Тези изводи звучат изключително актуално и 114 години след това знаменателно събитие. И днес ние продължаваме да копнеем и полагаме усилия за своя културен и икономически напредък.
Тук е мястото да изразя своята благодарност към всички вас, към представителите на различните политически сили в Болярово, към общинските съветници, че имаме пълно единство при вземането на решения за съдбата и бъдещето на нашия роден край.
Пожелавам на Вас и на всички българи да отстояваме идеалите и да бъдем достойни наследници на нашите деди, да имаме тяхната мъдрост и далновидност, за да издигаме авторитета на България, следвайки пътя на изконните български идеали за свобода и независимост. Мъдрите уроци на миналото да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето!
Честит празник!
Христо Христов,
кмет на община Болярово


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!