Обратно към категорията

Кметът на Ямбол Валентин Ревански поздрави самодейците и читалищните дейци по повод 1 март

Добавено на: 01.03.2022 16:56
   

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави читалищните дейци и изпълнителите на любителско творчество по повод празника им, отбелязван на 1 март.

„Бъдете енергични, идейни и вдъхновени, поддържайте висок българския дух, развявайте знамето на българщината. Пазете живи и одухотворени читалищата – тези възрожденски центрове на култура и наука, благодарение на които България извоюва своята църковна независимост и национална свобода,“ се казва в поздравителния адрес на кмета на Ямбол.

Валентин Ревански изтъква, че са необходими най-вече талант и постоянство, за да се занимаваш с изкуство и да опазваш културно-историческото наследство, които ямболските читалищни дейци и самодейци притежават. Той им благодари за работата и пожела здраве, късмет, успех и благополучие. „Надявам се, че ще надградите това, което сте постигнали до момента и ще успеете да привлечете все повече хора към проявите, които организирате“, допълни още той.

Днес пет от шестте читалища в общината посрещат Баба Марта с инициативи, свързани предимно с изработването и подаряването на мартеници.

Танцьорите на Младежки танцов ансамбъл „Ромбана“, ръководен от Мая и Румен Тодорови, подаряват на минувачите ръчно изработени мартеници в красивата инициатива на Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол, наречена „Подарък за Баба Марта“.

„Баба Марта е дошла“ се нарича събитието на Народно читалище „Зора-1945“ – Ямбол. Баба Марта гостува на първокласниците от Основно училище „Любен Каравелов“ и им подари мартенички. Читалищните дейци прочетоха стихове и легенди за празника на децата в 1 „б“ клас, запознаха ги със символиката на белия и червения цвят на мартеницата. Учениците също поздравиха гостите с песни и стихотворения.

Инициативата „Баба Марта в кв. „Каргон“ на Народно читалище „Пробуда - 1909“ – Ямбол е свързана с беседа за древните корени на обичая и изработка на мартеници с деца от най-стария квартал в града.

Детската хорова школа „Проф. Георги Димитров“ – Ямбол поднася днес от 18:00 часа празничен концерт, наречен тематично „Посрещане на Баба Марта“ в зала 202 на НТС – Ямбол. Организатор е Народно читалище „Тракийска лира 2012“ – Ямбол.

Самодейците на Народно читалище „Диана-1944“ – Ямбол също подаряват мартенички днес.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!