Обратно към категорията

Книгата „130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация“ ще бъде представена в Ямбол

Добавено на: 20.04.2023 08:06
Снимки: РИМ-Ямбол
   

Книгата „130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация“ на проф. д.н. Димитър Недялков ще бъде представена на 20 април, в Културно-информационния център „Безистен“ в Ямбол, съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей (РИМ) в Ямбол.

Книгата е пълна документална история на военната ни авиация. Посветена е на два славни юбилея – 130 години от първото въздухоплаване на български граждани в небето на България и 110 години от първия полет на български пилот и самолет във въздушното пространство на страната.

„130 години история на небесна романтика, на технически прогрес, но и на драматизъм и фатални трагедии – всички аспекти от летописа на българската авиация ще бъдат представени. Ще видим история, съчетаваща триумфални постижения и победи, но и катастрофални загуби и дори ликвидации, след които военновъздушните ни сили съумяват да възкръснат благодарение на самоотвержеността на идеалистите, влюбени в небето“, посочват от РИМ – Ямбол.

Представянето на книгата ще бъде със специалното участие на бригаден генерал (о.з.) Спас Спасов, председател на Фондация „Български ВВС“, който ще бъде и водещ. Гостите ще имат възможност да гледат и филм за историята на българските Военновъздушни сили (ВВС) по сценарий на автора на книгата проф. Димитър Недялков.

Събитието е част от поредицата инициативи „По небето и на земята“ на ямболския исторически музей, които се реализират съвместно с Музея на авиацията в Крумово. Всички са посветени на историята на българското въздухоплаване и бойна авиация.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!