Обратно към категорията

Коледарски празник в Ямбол с уникалните танцуващи коледари

Добавено на: 20.12.2019 15:40
   

На връх Коледа – 25 декември, Ямбол и тази година ще бъде разтърсен от ритъма на уникалния коледарски буенек.

Емблематичният фестивал на танцуващите ямболски коледари „Ямболски коледарски буенек“ отново ще се проведе на четири сцени – в градския парк, пред Народно читалище „Пробуда - 1909“, пред НЧ „Зора - 1945“ и в двора на Основно училище „Любен Каравелов“.

Пред читалище „Пробуда“ в квартал „Каргон“ празникът ще започне в 11:00 часа. В градския парк и пред читалище „Зора“ началото на фестивала е обявено за 12:00 часа, а в квартал „Диана“ - в двора на ОУ „Любен Каравелов“ в 13:30 часа.

Програмата в градския парк включва представяне на обичая от малките коледари от Детска градина „Радост“, слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, тържествена Рождественска служба с Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и архиерейския наместник архимандрит Димитрий и коледарски буенек в изпълнение на кудата на Янаки Терзиев, най-дългогодишният ямболски станеник. Във фестивала в парка ще играят танцьорите от Фолклорен танцов състав „Ромбана“ и Танцова школа „All Steps – Всички стъпки“.

Конкретна цел на фестивала е да поддържа и развива защитения с патент „Ямболски коледарски буенек“ в двете му основни форми – „коледарски буенек от Каргона“ и „коледарски буенек от Баира“. Каргонските куди ще представят обичая пред НЧ „Пробуда“, „коледарският буенек от Баира“ ще бъде показан пред НЧ „Зора“.

Каргонският обичай се отличава от традицията на „Баира“ по носиите на коледарите, стъпките на буенека, темпото. Съществуват и различия в командите, редуването на танцови фигури, благословиите и обредния реквизит.

Пред двете читалища коледарите ще бъдат оценявани от жури, което включва етнограф, хореограф и музикант-инструменталист, които са и консултанти на празника.

Академик Крум Георгиев, Динка Ангелова, Петър Димитров, Георги Джелебов, Красимир Димитров, Пламен Дуков и Иван Петров са специалистите, включени в двата състава на журито.

Коледарите ще получат награди за първо, второ и трето място, както и отличия за „молитва“ и персонажи – „станеник“, „баш“, „куйрукчия“, „котка“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!