Обратно към категорията

Компостираща инсталация за биоразградими отпадъци за над 3,6 млн. лева се изгражда в Ямбол

Добавено на: 29.04.2021 13:26
   

Отчитане напредъка по проект „ПРОЕКТИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА КОМПОСТИРАЩА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБРАНИ ЗЕЛЕНИ И БИОРАЗГРАДИМИ ОТПАДЪЦИ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ“ бе темата на втората пресконференция по проекта, състояла се на 28 април 2021 г. в ресторант „Тунджа“ – Ямбол.

Проектът е финансиран по Договор № BG16M1OP002-2.005-0014-C02, с безвъзмездна финансова помощ от Европейските структурни и инвестионни фондове на Европейския Съюз Общия размер на инвестицията е 3 645 374.77 лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, чрез Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет на Република България осигуряват 2 514 947.01 лв. безвъзмездна помощ. Финансовият принос на Община Ямбол е 1 130 427.76 лв., в т.ч. ДДС 586 368.09 лв., собствено участие 544 059.67 лв.

На пресконференцията присъстваха Васил Александров – зам.-кмет на Община Ямбол, Светозар Грозев зам.-кмет на община „Тунджа“, екипът по изпълнение на проекта, медии от Ямбол и региона, началници на отдели и служители от общинската администрация.

Ръководителят на проекта инж. Радостин Евтимов запозна присъстващите с изпълнените до момента дейности. На 16 декември 2020 г. официално стартираха строително-монтажните работи по изграждането на компостираща инсталация за разделно събирание на зелени и биоразградими отпадъци на Община Ямбол. Към момента са изпълнени почти половината от строително-монтажните работи на обекта и се осъществява доставката на оборудването, съоръженията и обзавеждането за инсталацията.

Съоръженията и довеждащата инфраструктура се изграждат на терен в близост до площадката на Регионалното депо край с. Хаджидимитрово, с обща площ от 8 000 кв.м., и с предвиден капацитет 2400 тона/годишно. Инсталацията ще приема и обработва разделно събрани зелени и дървесни отпадъци.

Избрани са изпълнителите на всички проектни дейности и са сключени договори с тях. Предстои доставката на сметоизвозващ камион с капацитет 7 куб. м. и 108 бр. контейнери за разделно събиране, които ще се поставят в различни райони на гр. Ямбол в близост до паркове и градини, обслужващи зелени площи, зони за транспортно озеленяване и санитарно-защитно озеленяване и др. Представена бе и схемата за разположение на контейнерите за зелените отпадъци в град Ямбол.

В процес на изпълнение е процедурата за възлагане на експлоатацията на компостиращата инсталация като услуга от общ икономически интерес съгласно изискванията на програмата и Европейския съюз.

Проектът ще допринесе за минимизиране, сортиране и рециклиране на отпадъците и подобряването на качеството на околната среда по отношение на компонент отпадъци. Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. С това ще се подкрепи идеята Ямбол да стане по-чист и красив град.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!