Обратно към категорията

КОЙ Е ВИНОВЕН?

   

КОЙ Е ВИНОВЕН?

видео
Тонове риба от дни се разлага в реката в непосредствена близост до детския кът в Градския парк на Ямбол, както и до заведение за хранене. Това се случи след като по нареждане на Община Ямбол беше спрян притокът на вода през градския ръкав. 
В момента са унищожени тонове видове риби, в това число и защитени видове като горчивка, обикновен щипок, маришка мряна и други. 
 
Унищожени са и змиорките, които благодарение на сдружения рибари доскоро отново се развъждаха в река Тунджа. Змиорката беше изчезнала от реката повече от 20 години. „Всички усилия положени от нас и средства си отиват безвъзмездно!“, коментират в сигнал до 999 рибарите. 
Водата е спряна във връзка с предстоящия ремонт на основното хидротехническо съоръжение, съобщиха от общината едва след като 999 показа видеокадри. 
От документацията за избор на изпълнител по ремонта става ясно, че  възложителят Община Ямбол прехвърля отговорността за самото отводняване на фирмата, която ще извършва дейностите в реката. В техническата документация към договора са указани и срокове – отводняването да се извърши от 1 до 14 август и до 15 септември коритото да се поддържа отводнено, за да бъдат извършени строително-монтажните работи. 
В документацията е указано още, че проектът е съгласуван с Басейнова дирекция – Източнобеломорски район – Пловдив, по чието искане е допълнен и с изграждането на рибен проход. Разрешение за извършване на водобоен кладенец и реконструкция чрез изграждане на рибен проход действително е издадено от Басейнова дирекция през 2017 г. Но от Община Ямбол е следвало да информират екоинституцията и за старта на дейностите. Изпратените въпроси от наш екип, както и предоставените видеокадри с гниещата риба в реката от моста до бившата Минерална баня до бившия Морски клуб станаха повод директорът на Басейнова дирекция-Пловдив инж. Цветелина Кънева да изпрати експерти днес на място, за да проверят лично случая. 
Предварително уведомление за началото на ремонта не са имали и от другата държавна институция, която отговаря за опазването на реките – Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“. На 12 август, след подаден сигнал от 112 за улов на риба с ръце на р. Тунджа в района на градски парк Ямбол, служителите на отдел „РК – Южна България“ – гр. Ямбол са извършили проверка на място, съвместно със служители на МВР Ямбол. 8 души са глобени затова, че ловили риба с ръце. Установена е и много мъртва риба, потвърди пред 999 зам.-изпълнителния директор на управлението на ИАРА в Бургас Ясен Киров. Акцията по контролиране на ситуацията продължава. На 13 август е съставен още един акт. 

Значението на една река като биокоридор се определя от броя на обитаващите я индивиди, както и от функционалната значимост на местата, които тя свързва, се посочва в доклад на WWF за подходите за възстановяване на речната непрекъснатост. Реките представляват своеобразни биокоридори, които свързват местата, в които преминава живота не само на рибите, но и на безгръбначни, влечуги, птици, бозайници. Редица водни животни могат да извършват кратки преходи по суша или компенсаторни полети, т.е. имат алтернативни пътища и начини за придвижване. За разлика от тях обаче рибите могат да използват само и единствено водната среда, за да достигнат едно или друго място. 

Как ще завърши случая, ще има ли последствия за някого, освен за хората, които незаконно си събраха риба с голи ръце, ще стане ясно след приключването на проверката от Басейнова дирекция-Пловдив. 
  

Поискахме коментар на случая и от фирмата -изпълнител на ремонтните дейности. Все още очакваме официалното им становище. 

Ден след като ви показахме кадрите, реката отново е пусната. Но това, едва ли решава проблема...

Екип 999Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#14 Страхил 26.08.2019 10:38

Имам въпрос към журналистите от 999. Вече минаха 10 дни от този "рибен апокалипсис". Вие приятели, добрахте ли се до информацията, какви санкции са наложени на виновните служители от община Ямбол? За съставените 10 акта на циганета разбрахме веднага.

 

 

#13 образ безподобен 26.08.2019 08:10

Уважаеми г-н 1873! Не че се заяждам, но искам да Ви осведомя, че противно на твърдението Ви, не си служите твърде добре с езика ни :). Имате една запетайка в повече, после пък една липсва. И един пълен член, който въобще не е на мястото си. Да не говорим за шпациите :). А що се отнася до сигналите, то това е задължение на всеки един човек, когато забележи нередности или преки зловредни въздействия върху околната среда. А видимо с просто око, избиването на рибата си точно такъв случай. Въпросът е кой носи вина за това. В случая, поне според статията, в ролята на "гражданското общество" са влезли представители на самата медия, които са информирали за случващото се компетентния орган.


#12 1878 23.08.2019 16:55

До оня от турското робство. Никой не му пречи на кмета. Има си нормативи, има и инженерни решения, така че и да не се избие рибата в реката, и да се почисти коритото. И пари му дадоха Ама акъл трябва.

 

 

#11 1873 23.08.2019 10:57

От 1873 година родът ми живее в град ЯМБОЛ.Убеден съм,че опозицията на кмета е сигнализирала Басейнова дирекция ПЛОВДИВ,за спряния ръкав.Когато решиш да пречиш,винаги може.Българите не са задружни за нищо.Позволете ми малко да познавам българския манталитет,след като живея 4 поколения в град ЯМБОЛ и България и макар чужденец я обичам не по-малко от вас и си служа добре с езикът ви.Какво да говоря повече.


#10 образ безподобен 23.08.2019 08:40

Уважаеми г-н 1873! Не знам защо сте избрали тази цифра за име. През тази година е обесен Васил Левски. Това се сетих първо. Но да се върнем на темата. Бихте ли ми казали как точно опозицията пречи на кмета? Кметът отдавна си има мнозинство в Общинския съвет чрез послушни и купени хора. Той винаги си е прекарвал всичко що му дойде на ум през Общински съвет, защото това мнозинство му носи абсолютна свобода на действие. Освен това точно тази тема май не касае решение на Общинския съвет, а е в компетентността на местната изпълнителна власт, т.е. на кмета. Дори и да зависи от други институции, то те са държавни и са част от правителството на ГЕРБ. Къде видяхте механизъм, чрез който опозицията да попречи на кмета да направи каквото и да е? Отговорете ми на този прост въпрос! Опитвате се да правите дребна и смешна манипулацийка без грам опора в действителността.

 

 

#9 1873 23.08.2019 04:50

Искате чисто корито,искате и водни обитатели.Умишлено се бави от опозицията на кмета всичко.По план се спира градския ръкав.Сега беше подходящо да изсъхне. Изчистват се паднали неща.После се прехвърля водата в градския ръкав.Свършва се работата по съоръжението.Пак се подсушава градския ръкав и се очиства тинята.После всичко се нормализира.Природата даде сухо време,идеално за работа.Просто се пречи на кмета да работи.Реката е унищожена от 2-та язовира,напоителния канал,краденето на вода от старозагорския канал и от община Трявна,ваденето на пясък,бетонирането в ЯМБОЛ,с всичките му грешки.Каква вина има Георги Славов за унищожената от Тодор Живков река.Той иска да коригира направените безобразия в района на ЯМБОЛ но виждам съпротива огромна.Вие ако сте кметове ,какво ще направите,срещу такива спънки и вечни опити да се проваля ,когато някой иска да прави добро.


#8 Страхил 20.08.2019 10:16

" Един циганин имаше няколко циганчета. Те бяха черни като дявола и мръсни като дявола. Веднъж циганчетата се втурнаха в една локва, почнаха да си играят и да се плакнат в нея и станаха по-черни от дявола и по-мръсни от дявола. Излезе старият циганин пред катуна, видя черните и мръсни деца в локвата и възкликна от умиление: „Лебеди мои!“

 

 

#7 Малоумници 18.08.2019 21:43

ква риба с ръце бе хора, с чували на тумби 2-3 дена я попиляха рибата циганите, кой са глобили, никой нищо не прави, само прах и мътилка пускат...


#6 Малоумници 18.08.2019 21:40

Кощмарен град, продължават с малоумията си - каква връзка има градския ръкав с голямото съоръжение, щом ще му правят ремонт, то би трябвало в градския, циментиран ръкав да има вода , и то много като се пренасочи от главната река, а то спираме, пускаме, спираме , пускаме,

 

 

#5 Страхил 16.08.2019 09:49

Вече има подаден сигнал до Районна прокуратура.


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!