Обратно към категорията

Кукерската група на Ямбол на фестивал в Турия

Добавено на: 30.03.2024 07:42
   

Кукерската група към Младежки културен център "Георги Братанов" представя днес Ямбол в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март в подбалканското село Турия ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и чужбина. Маскарадното дефиле има състезателен характер, напомнят от Община Павел баня. 

И тази година ще бъдат раздадени награди за най-атрактивен и жизнерадостен състав, за автентични маски, костюми и персонажи, за цялостно представяне и други призове. В деня на фестивала дефилето започва с представяне на всяка група, като участващите състави ще бъдат оценявани от специално жури.

Фестивалът се организира от 60-те години на миналия век и се радва на все по-голям интерес, защотопредставя в цялата й пъстрота кукерската и маскарадната традиция в различни части на България. Само в региона на Павел Баня кукерите се наричат "старци“. Названието идва от древни езически времена. Затова фестивалът се казва "Старци в Турия“. Това е последният кукерски фестивал във фолклорния ни календар за годината, тъй като кукерските игри традиционно се изпълняват около празника Сирни Заговезни в края на зимата преди настъпването на пролетта, съобщава БТА.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!