Обратно към категорията

Летният университет край село Воден стартира отново

Добавено на: 29.07.2020 08:15
   

Научните походи на участниците в Международния Югоизточен Летен университет към Университета по библиотекознаение и информационни технологии-София, в общините Болярово, Елхово и Малко Търново са факт и през настоящата 2020 г., съобщават от сайта на община Болярово. Пламналата в световен мащаб коронавирусна пандемия не уби ентусиазма на студенти и докторанти, ръководени от доц. д-р Диана Стоянова.
Проучванията на екипа на УНИБИТ и Регионалния исторически музей-Ямбол в нашия край продължават десетилетие. Целта е документиране на мащабното културноисторическо наследство. В нашата община Болярово се извършват археологически проучвания на крепостта "Малкото Кале" и Средновековния манастир край село Воден.
Студентите са тук от десетина дни. Те бяха посрещнати от кметската наместничка на Воден Стоянка Чакърова и от кмета на общината Христо Христов, в чието лице отдавна намериха истински приятел, съпричастен към работата на археолозите и популяризирането на културноисторическото наследство на общината.
На 23 юли групата за пореден път представи пред обществеността в Болярово резултатите от своите проучвания, както и открити ценни находки. Фрагменти от
керамични съдове, монети и други антични предмети, открити в Средновековния манастир до с. Воден, свидетелстват, че той е съществувал през периода на византийското владичество на българските земи и Второто българско царство - ХI - XIV в., обясни директорът на Регионалния исторически музей Стефан Бакърджиев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!