Обратно към категорията

Ловът в село Камен връх забранен до 10 януари

Добавено на: 18.12.2019 11:29
   

Забранен е ловът, сечта, брането на билки и гъби, както и пребиваването на хора в горските територии в боляровското село Камен връх, заради потвърдената преди дни проба за африканска чума. Това съобщи за 999 директорът на Регионалната дирекция по горите в Сливен Златка Азманова. Забраната в радиус от 1 километър от мястото, в което е отстреляно болното диво прасе, е до 10 януари засега.

От Държавното горско стопанство в Елхово е създадена е организация за недопускане разпространение на заразата и за дейността на ловните дружинки, обозначени са зоните със забранен достъп. Извършват се необходимите претърсвания в зоните и се спазват всички мерки за биосигурност. Отстреляните свине се изследват за африканска чума по свинете, а труповете се съхраняват до излизане на пробите.

От Регионалната дирекция по горите призовават хората да бъдат особено внимателни както в Камен връх, така и в попадащите около него ловностопански райони на селата в община Болярово Стефан Караджово, Дъбово, Попово и Денница, елховските Жребино, Борисово и Стройно, както и стралджанските Леярово и Поляна.

В тях е позволено брането на гъби, билки, както и разходките, но след това обувките и дрехите задължително трябва да се измият и дезинфикцират. Забранено и оставянето на храна или отпадъци от нея в горските територии.

В местността „Исуфларе“ в Камен връх, в ловуще „Домуз бунар“ в Стефан Караджово и в село Поляна е забранен ловът с кучета. В останалите ловностопански райони, попадащи в зоната около огнището на африканската чума по свинете е позволен както индивидуалният, така и груповият лов, в това число и с кучета, но при спазване на стриктните мерки за биосигурност.

От тогава не е имало намерена мъртва или отстреляна болна дива свиня в района, каза още инж. Азманова за 999.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 кольо колев 19.12.2019 12:14

Подир дъжд качулка,тя чумата е вече навсякъде!


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!