Обратно към категорията

Любомир Котев гост на сливенската библиотека на 8 ноември

Добавено на: 08.11.2023 08:58
   

На 8 ноември /сряда/, от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен писателят Любомир Котев от Ямбол, един от най-добрите изследователи и познавачи на живота, делото и личността на Захарий Стоянов, ще представи книгата си „Затвори“ или българщината“ - част трета от трилогията „Записки върху записките“ /най-сериозното изследване върху великата творба на летописеца на Априлското въстание/.

Според Любомир Котев, Захарий Стоянов е най-значимият български народопсихолог и с написването на трилогията „Записки върху записките” стремежът му е бил да открои именно този принос на Летописеца. Проследявайки живота и делото на един от най-видните български националреволюционери, участник в големите български въстания, осъществител на Съединението и вдъхновен строител на нова България, Л. Котев представя истинския мащаб на тази изключителна личност и успява да разсее наслоените през годините тенденции, обезценяващи житейския му подвиг. Освен това писателят показва и доказва, че Захарий Стоянов е най-значимият български журналист в историята на журналистиката ни изобщо, както и един от най-значимите ни белетристи.

В третата книга от поредицата "Записки върху записките" Л. Котев продължава разсъжденията си за жанровата спецификация на "Записки по българските въстания", като поставя акцент върху българския национален характер.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!